dijous, 30 de novembre del 2023

IN MEMORIAM. CAPELLA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL DE MAS PONTONS. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

 

Llegia que la capella, advocada a l’arcàngel Sant Miquel,  apareix documentada per primera vegada l’any 1484, segur però, que els seus orígens són força anteriors, pertanyents al romànic. Es tracta de l’església que els senyors de la quadra de Maspontons erigiren al costat del seu casal.

 

Aquest darrer edifici és avui dia una superba mansió aixecada als segles XVII i XVIII, que probablement guarda sota els seus murs uns antecedents medievals. Foren senyors del lloc els Avinyó, els Boixadors i al segle XVIII a Ramón-Ignacio de Copons y Ivorra ( 1732 + ?) I marquès de la Manresana.

 

La capella en l’actualitat es troba completament desfigurada i es fa servir com a dependència de la finca. Les restes que es poden contemplar són força modernes, exceptuant els muntants i l’arc apuntat. Tot i així, la seva construcció es pot remuntar als segles XIII i XIV.
Que  l'arcàngel  Sant Miquel  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada