dissabte, 11 de novembre del 2023

IN MEMORIAM. MASIA LA REMUNTA. L’HOSPITALET DE LLOBREGAT QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ

 

Façana de La Remonta. Propietari: El Ministeri de Guerra.https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8042/rec/5

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20700

El Ministeri de la Guerra la va comprar l'any 1886 a la seva propietària, Mercedes Amat, descendent de Manuel d'Amat i de Junyent; (Vacarisses, Barcelona, 1704-Barcelona, 14 de febrer de 1782) , per la quantitat de 75000 "reales de vellón", junt amb el terreny que l'envolta d'una superfície de 8,5 ha. Va ser destinada al cos d'artilleria fins al 1902, en què va passar a Dipòsit de Sementals d'Artilleria i així es mantingué fins a l'any 1926, data en la qual va passar a dipòsit de Sementals de Cavalleria.

El propietari actual és l'Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la masia es troba en estat d’abandó, tot i que s'han rehabilitat alguns edificis adaptant-los a serveis de la ciutat i promocionant l'edificació de pisos al voltant.

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.   

 L'Hospitalet de Llobregat tenia  tenia 4.948 veïns al cens de 1900, en els PRIMEROS AÑOS TRIUNFALES serien ja 71.580, i es tancava l’exercici 2022 amb 265.444  habitants de dret.

 El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

https://www.lapatilla.com/2023/11/07/pedro-sanchez-traidor-cientos-de-personas-manifestaron-contra-la-amnistia-en-madrid/

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada