dissabte, 11 de novembre del 2023

CAN RIGAL/T. HOSPITALET DE LLOBREGAT. 'sostenella y no enmendalla'

 

Ja es deia en el temps de l’Ermessenda de Valrà; qui no s'ha de morir, tot ho passa

Lluís Bonet i Garí (Sant Miquel del Cros, Argentona, 5 d’agost de 1893-Barcelona, 30 de gener de 1993), retratava entre 1913 i 1933, Vista general de Can Rigalt, al terme de l’Hospitalet de Llobregat per als Fons Estudi de la Masia Catalana




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4002/rec/12

https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/tag/miquel-rigalt/

https://es.wikipedia.org/wiki/Can_Rigal

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=599

https://localmundial.blogspot.com/2014/09/can-rigalt-una-joia-del-patrimoni.html

https://guia.barcelona.cat/detall/parc-de-can-rigal_99400320168.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20626

Llegia que el juliol de 1997 el FC Barcelona va comprar a l'Ajuntament de l’Hospitalet 60.750 metres quadrats dels terrenys de Can Rigal, incloent-hi la masia, per 250 milions de pessetes.

 El club va projectar la rehabilitació de la finca per convertir-la en residència i escola de futbolistes , en substitució de la Masia original de Can Planes, a més de la construcció de tres camps de futbol annexos, destinats als entrenaments del primer equip i del futbol base. El novembre de 1997, després d'obtenir la llicència de l'Ajuntament d'Hospitalet de Llobregat, el club va iniciar les obres a Can Rigal.

Al febrer de 1998 però , a causa de les denúncies presentades per diverses associacions veïnals, el projecte va quedar definitivament paralitzat.

 Des de llavors, 25 anys ja,  la masia ha estat abandonada, sent objecte de robatoris, tota mena d’actes vandàlics, i per descomptat refugi de malfactors.

L’any  2004 el FC Barcelona, l'Ajuntament d'Hospitalet de Llobregat i FECSA-Endesa, propietaris dels 150.000 metres quadrats de terrenys de Can Rigal, van signar un conveni per a la transformació urbanística de la zona.

 L'acord contemplava la modificació del PGM per requalificar com a sòl edificable part dels terrenys, destinant-los a la construcció d'un miler d'habitatges, un 40% de protegits. A més, preveia el trasllat de l'estació elèctrica i el soterrament de les línies d'alta tensió, la construcció del nou Hospital General d'Hospitalet i la creació d'un parc metropolità de 10 hectàrees. Així mateix, el FC Barcelona es comprometia a cedir la masia al consistori per convertir-la en equipament públic.

El 2005 el club blaugrana va vendre un terç dels seus terrenys edificables (10.000 metres quadrats sobre 31.000) a la immobiliària La Clau d'Or.

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.   

L'Hospitalet de Llobregat tenia  tenia 4.948 veïns al cens de 1900, en els PRIMEROS AÑOS TRIUNFALES serien ja 71.580, i es tancava l’exercici 2022 amb 265.444  habitants de dret.

 El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

https://www.lapatilla.com/2023/11/07/pedro-sanchez-traidor-cientos-de-personas-manifestaron-contra-la-amnistia-en-madrid/

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada