divendres, 14 de gener del 2022

EL REFET COMUNIDOR DE LA TORRE DEL VICARI SOBRE EL PORTAL DE L'ASSUMPTA DEL MONESTIR DE SANTES CREUS. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

 

El Francesc Fabre Fornaguera, em feia arribar  un email en que adjuntava el seu excel·lent treball “ Record i memòria dels Comunidors”


Apreciat Antonio Mora  Vergés i altres col·laboradors de Conèixer Catalunya.

 

En un dels correus que ens vam creuar en ocasió del comunidor o no de terrabastall de Caçà de Pelràs, us deia que feia molt de temps que estava preparant una compilació del comunidors i similars que havia pogut localitzar, vius o morts, al llarg de prop de 60 anys de persecució. Ja n’he enllestit una primera versió i tinc la intenció d’anar-lo actualitzant trimestralment amb les novetats i correccions que vagi descobrint o se’m facin arribar, que estic segur que n’hi haurà moltes.

 

Tenia alguns dubtes i finalment he pres la decisió de publicar-lo el dia 15, en format digital obert a www.academia.edu i, si puc, en alguna web que em pugui crear jo mateix. Però precisament perquè serà en digital obert, sense cap pagament ni procés de subscripció, ja em puc avançar i enviar el PDF original a aquelles persones amb qui he tingut alguna relació i que considero que els podrà ser útil. Que és el vostre cas. També n’espero, no ho negaré, que persones com vosaltres que heu trobat i descrit molts comunidors en el vostre anar i venir per les terres catalanes em pugueu contrastar moltes de les informacions que hi publico i, tant de bo, proporcionar-me’n de noves. De fet, la sola lectura de les vostres ressenyes ja m’ha permès aquesta tasca de contrast i també n’he tret algun nou coneixement que em faltava. Per això us demano que el feu arribar a qualsevol persona o entitat que cregueu que li pot interessar. No hi ha cap limitació de possibilitats de difusió, llevat que algú pensés en treure’n algun tipus de rendibilitat econòmica. Per la resta, que no es manipuli el text i que sempre s’esmenti l’autor, com és habitual.

 

Gaudiu-ne, que per això l’he fet, i critiqueu-lo tant com vulgueu que això em permetrà millorar-lo per a millor conservació del Record i Memòria d’una activitat que va ser viscuda molt dramàticament pels nostres avantpassats.


Cita  la planta superior de la Torre del Vicari, integrada en l’edifici del recinte del Monestir de Santes Creus, al terme d’Aiguamúrcia, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona,   per la banda del Portal de l’Assumpta en el qual residia i atenia els visitants el monjo encarregat de la capella de Santa Llúcia.


Que després de la caiguda d’un llamp el 2018 que va malmetre part de la coberta que ja estava prou delicada, es va rehabilitar totalment i es va donar consistència a tota la torre.


La Vanguardia – entre altres mitjans – es feia ressò d’aquella rehabilitació obra de l’arquitecte Pau Jansà i Olivé.


https://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20211011/7783421/rehabilitan-torre-monasterio-santes-creus.html




https://www.constecnia.com/constecnia-repara-el-badalot-del-portal-de-lassumpta-del-monestir-de-santes-creus/


Li farem seguir aquesta publicació al Francesc Fabre Fornaguera, francesc.fabre@gmail.com

1 comentari:

  1. Moltíssimes gràcies. Com que la intenció que tinc és anar vestint la informació bàsica amb enllaços a informacions complementàries i anar actualitzant més o menys cada trimestre, ja he apuntat aquests enllaços al registre de Santes Creus.

    ResponElimina