dilluns, 31 de gener del 2022

LA RECUPERADA ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ D’ESTAMARIU. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia de la refeta església d’Estamariu, situada al clos del Cementiri, advocada a Sant Vicenç, a la comarca de l’Urgell sobirà.











Les més de les vegades les nostres publicacions  donen testimoni d’un Patrimoni col·lectiu que es va perdent , massa sovint per inacció del seu “ propietari”  l’església catòlica del REINO DE ESPAÑA que esmerça els seus esforços en augmentar via immatriculacions privilegiades “ als Registres de la Propietat el seu patrimoni “ particular”.  Déu, fa temps que abandonava aquesta secta.  

 

https://patrimoni.gencat.cat/ca/histories/estamariu-recuperant-lart-del-pirineu

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/sant-vicenc-d-estamariu-alt-urgell.html

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0619901.xml

L'església de Sant Vicens, es va conservar acceptablement fins els anys  50 del segle XX , moment en que va caure la coberta i van començar a créixer les bardisses.


 La construcció d'un cementiri nou, allunyat del poble, va accelerar la seva decadència, de tal manera que, fins fa poc, es trobava en estat ruïnós al clos del cementiri vell.

        


 

Secció d'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble.2004.Vista de l'entrada i de l'antic fossar.




Secció d'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble. 2004. Vista de l'interior.

        

 


Josep Giribet Torrelles.  Vista de l'interior de l'església.

 

Des de principis del segle XXI, la fundació privada Sant Vicenç d'Estamariu ha treballat per recuperar arquitectònicament el monument. Entre les intervencions més importants es troba la recuperació de la coberta.


 Durant l'any 2003, el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, va intervenir en una campanya per consolidar les restes pictòriques d'època romànica que es conserven al temple, comparables a les obres del cercle de Taüll per la seva qualitat.


 L'any 2007, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Fundació Privada Sant Vicenç d'Estamariu, van col·laborar econòmicament en la recuperació d'aquestes pintures.


Poseu l’Urgell sobirà a la vostra agenda.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada