divendres, 7 de gener del 2022

IN MEMORIAM. ELS COLOMERS DEL PARC D’EN GERMAN SCHIERBECK. EL PUIGERDÀ QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

Reprodueixo de :

http://www.endrets.cat/index.php/indret/2977/parc-schierbeck-ca.html


German Schierbeck, que va ser Cònsol General de Dinamarca a Barcelona i arribà a Puigcerdà per primera vegada l'any 1866. S'hi féu construir la seva residència d'estiu, Ro de Rigolisa i amb el temps anà  ampliant la propietat fins a comprar l'anomenat "camp de l'estany", situat al costat de l'estany de Puigcerdà.

 

Al 1884, sorgí la idea de fer un parc al costat de l'estany. El 1890, Schierbeck el cedí al municipi.


La inauguració del Parc Schierbeck es dugué a terme el 9 de setembre de 1925 amb la presència de la filla i hereva, Maria Schierbeck i Esclús.


 En qualsevol punt del parc podem llegir un fragment de La comuna de Puigcerdà, de Rafael Vallbona  Sallent (Barcelona27 d'agost de 1960), en què Juli Mateu, pretendent de Maria Teresa Bertrand, que habita una de les torres senyorials de vora l'estany,  mata el germà d'aquesta perquè li descobreix que només s'hi relaciona per aconseguir la fortuna familiar. Mateu ho arranja  tot perquè sembli que l'han mort els anarquistes.


L’autor dels colomers – només en resta un a dia d’avui – va ser Guillem Barnola i Blancher, militant de la CNT, del que ens agradaria tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs a  l’email castellardiari@gmail.com




Fotografia.  Vicent Miralles Tortes


https://www.editorialbase.cat/fitxers/FetsOctubre_Annex2.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada