dilluns, 10 de gener del 2022

IN MEMORIAM DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LARÉN, ADVOCADA A LA NATIVITAT DE LA MARE DE DÉU. SENTERADA. EL PALLARS JUSSÀ.

El Raúl Pastó Ceballos m’enviava fotografies de l’Església de  Larén, que havia estat advocada a  Nativitat de la Mare de Déu, al terme municipal de Senterada a la comarca del Pallars jussà. 











https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1505801a175.xml


El lloc de Larén fou de jurisdicció de la baronia de Bellera fins al segle XIX. La seva església, ara dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, tenia com a titular Santa Maria, segons consta en la relació d’esglésies parroquials de l’ardiaconat de Tremp visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona l’any 1314, on figura com Santa Maria d’Alereny. L’any 1904 consta com a sufragània de la Bastida de Bellera. En l’actualitat és inclosa dins la demarcació parroquial de la Pobleta de Bellvei.


Patrimoni Gencat fa una descripció descarnada del runam esfereïdor de l’Església de  Larén, que havia estat advocada a  Nativitat de la Mare de Déu ; edifici d'una sola nau, coberta originàriament de volta d'aresta seccionada en tres trams coincidents amb dos arcs torals. La coberta, avui totalment esfondrada, era de teula àrab. L'aparell constructiu és a base de pedra sense treballar.

 

La porta s'obre al nord, amb l'altar situat al sud, adossat al mur pla de la zona presbiteral.

 

Al costat de l'altar s'obre una porta que comunica amb la sagristia.

 

Al costat dret de la porta d'entrada surten unes escales que porten al campanar, de planta quadrada bastant irregular.

 

No presenta capelles laterals ni cap tipus d'ornamentació destacable a excepció de la rosassa que s'obre la façana, amb un motiu floral.


Res a veure a la imatge  que ens enviaven des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) datada el 14-14-1973 en la que s’aprecia que l’ esglesiola estava sencera.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/01/esglesia-de-la-nativitat-de-la-mare-de.html


El sostre demogràfic de Senterada s’assolia al cens de 1857 amb 770 ànimes, aquesta xifra ens remet a l’existència o almenys a la necessitat d’escoles per a la mainada,  de les que agradarà rebre’n imatges a l’email castellardiari@gmail.com .   Es tancava l’exercici 2021 amb 150 habitants de dret.


La Guillermina Subira Jordana feia una feina excel·lent . que esperem poder anar publicant en els propers dies, setmanes i mesos :


https://www.senterada.cat/actualitat/noticies/exposicio-escoles-de-senterada-cervoles-i-naens-fins-el-1972


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/08/in-memoriam-escoles-publiques-de.html


Larén, Senterada, el Pallars jussà, estan prop de Déu, dissortadament però, massa lluny de Barcelona.


Si  en teniu ocasió visiteu  Larén, Senterada,  la comarca del Pallars jussà , i la " Terra Ferma ", i si sou catalans – i us estimeu la vidaeviteu viatjar aPalència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència,1 de febrer de1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada