diumenge, 9 de gener del 2022

SANTA BÀRBARA DE VILANCÒS. SARROCA BELLERA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

El Raúl Pastó Ceballos m’enviava una fotografia de Santa Bàrbara de Vilancòs:  Vilancòs, de vegades anomenat les Cases de Vilancòs, és un poble ribagorçà del terme municipal de Sarroca de Bellera, al Pallars Jussà.




 Pertanyia, però, fins a a l’any  1972, al terme municipal de Benés, de la Ribagorça sobirana.


Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) en el seu Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar,  diu de Vilancòs  que tenia en aquell moment 3 cases, totes de dues plantes, però de mala construcció i brutes,  i el poble és al cim d'un turó que domina tota la vall.


La patrona de Vilancòs és santa Bàrbara, una santa especialment invocada en els moments de grans tempestes: d'aquí la dita popular de recordar-se de santa Bàrbara quan trona, referida al fet que molta gent només es recorda de segons què i segons qui quan en té necessitat. Santa Bàrbara, era, doncs, una santa molt invocada popularment en segons quines èpoques de l'any.

 

A Vilancòs es cantaven, quan hi havia prou habitants per fer-ho, uns Goigs de Santa Bàrbara, un fragment dels quals deia així:


Ja que al Cel sou coronada

per mans de vostre aimador

al poble de Vilancòs

deu-li sempre vostre favor.

 

Puix que sou Verge Sagrada

de qui el món ha creat:

Guardeu-nos de tempestats,

trons i llamps i pedregades.


De Vilancòs, es pot dir amb tota justícia , que està prop de Déu, encara que dissortadament però, molt lluny de Barcelona.


Si  en teniu ocasió visiteu Vilancòs, el Pallars jussà  i la " Terra Ferma ", i si sou catalans – i us estimeu la vidaeviteu viatjar a Palència, almenysfins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada