diumenge, 9 de gener del 2022

ESGLÉSIA DE QUERFORADAT ADVOCADA A SANT GENÍS . CAVA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” PER ETERNA VERGONYA DELS MAL DITS PARTITS CATALANS

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia de  l’Església parroquial de Querfordat, advocada a  Sant Genís.




 Al llarg del segle XI, el lloc del Cher Foradado (1004), Kero-foradat (1068) o Chero Foradad (1075), apareix en diferents documents com a límit de diverses terres. El castell del Quer Foradat documentat també en aquest segle com a possessió dels comtes de Cerdanya, passà, posteriorment, per donació, a la família dels Pinós.

 

L’any 1312 l’església de Sant Genís de Quer, del deganat de Cerdanya, fou visitada pels de-, legats de l’arquebisbe de Tarragona. El capellà de Querio pagava, segons consta en el llibre de la dècima de la diòcesi d’Urgell del 1391, 1 lliura i 4 sous.

 

Actualment l’església parroquial de Quer Foradat és adscrita a l’arxiprestat de Batllia-Baridà, però supeditada a la parròquia de Castellciutat.

 

Patrimoni Gencat en diu;  edifici religiós d'una nau amb capelles laterals.

 

Nau coberta amb volta de llunetes, les capelles amb volta de canó.




Jordi Contijoch Boada. Vista interior de l'església.

 

Construcció rústega de pedres unides amb fang, porta adovellada al frontis.


Torre campanar de dos pisos.


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/10/sant-genis-del-querforadat-cava-alt.html


AL QUERFORADAT SÓN MACALEUS,  Al terme del Quer, el macaleu (Prunus mahaleb), conegut també pel nom de cirerer de santa Llúcia, hi creix en abundància.


Facebook hem  bloquejava com editor del Diari de Castellar del Vallès, ho feia  pel fet de  promoure l’ús de la llengua catalana, concretament per divulgar el Paraulogic.   Agraeixo infinitament  rebre – una vegada més – la palma del martiri per defensar la llengua i la cultura catalana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada