dimarts, 18 de gener del 2022

ESGLÉSIA DEL CEMENTIRI DE CORTVASSILL, ADVOCADA A SANT MARÇAL ( ABANS A SANT QUINTÍ ). LA CATALUNYA SEGRESTADA PER LA REPÚBLICA FRANCESA.

Jordi Bolòs i Masclans (Barcelona, 1955),  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992), Llibert Claver i Salvat, Joan Cruanyes i Ràfols , Enric Romea i Rosas ,  Rosa Maria Asensi i Estruch, escriuen de  Sant Marçal, abans Sant Quintí, de Cortvassill ,al municipi de Porta (Alta Cerdanya), a la vall de Querol, a l’esquerra del riu d’Avaró, aigua avall de Querol, que retratava el  Josep Llacuna.

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0720901.xml


L'església és al capdamunt, al nord-est, de la població, aturonada en un coster en el qual s'ordenen les cases del poble. Té el cementiri del poble al seu costat.


Edifici  d’una nau de planta rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular. L’edifici ha patit importants modificacions que afecten pràcticament tota l’estructura.

 

La porta d’entrada és situada a la façana sud, entre dos contraforts afegits tardanament. En aquesta mateixa façana apareixen dues petites finestres amb arcs de mig punt i dues d’obertura rectangular.

 



L’absis té una finestra d’arc de mig punt, i a la part inferior hi ha una porta moderna, oberta sense cap mena de criteri ni de respecte.

 



Al costat nord-est de l’església hi ha afegida una capella. La façana de ponent és totalment cega i és coronada per un campanar de paret, amb dues obertures amb arc de mig punt per a les campanes i un arquet superior, central i més petit.




 Aquest campanar es retalla seguint les obertures esmentades i té, per tant, dues cobertes a un vessant i en l’arc superior, una coberta a dos vessants. Malgrat les modificacions que ha sofert, aquesta església pot ser datada, per la seva tipologia, al segle XII.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada