dissabte, 8 de gener del 2022

ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL AL NUCLI DE RUBIÓ DE BAIX. FORADADA. LA NOGUERA

 

Foradada és un municipi de la comarca de la Noguera, a la zona del Segre Mitjà que comprèn 5 nuclis urbans, Foradada, que n'és la capital, Montsonís, Marcovau, Rubió de Dalt, Rubió del Mig i Rubió de Baix. Aquests tres últims nuclis també es coneixen sota el nom de Rubió d'Agramunt. Tancava l’exercici 2021 amb un cens de 195 ànimes

Foradada  60

Marcovau   6

Montsonís    70

Rubió de Baix   12

Rubió de Dalt   25

Rubió del Mig   13 


El Raúl Pastó Ceballos m’enviava un parell de  fotografies de l’església advocada a l’Arcàngel Sant Miquel,  originàriament  dedicada a Santa Maria i, més endavant, a la Immaculada Concepció. Hom pensa  que podria estar bastida sobre el lloc de l'antiga parròquia del castell de Rubió, documentat des del 1018.




 Si fos així, es correspondria a l'església de Rubió que apareix en la relació de parròquies dels deganat d'Urgell que contribuïren a les dècimes dels anys 1279 i 1280. Així mateix, el capellà de Rubió es consigna en la dècima de la diòcesi d'Urgell del 1391.

 

El fet que l'edifici actual, bastit el 1829 en estil neoclàssic, conservi encastats a la façana principal el lateral d'un sarcòfag gòtic i dues cartel·les, es considera indicador de l'existència en el mateix lloc del primer edifici, potser romànic o tal vegada gòtic.



Si  en teniu ocasió visiteu Foradada, la comarca de la Noguera i la " Terra Ferma ", i si sou catalans – i us estimeu la vidaeviteu viatjar a Palència, almenysfins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada