dimarts, 6 d’abril del 2021

PONT DE LA MARGINEDA. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. PRINCIPAT D’ANDORRA

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 



La Margineda és un dels ponts medievals més grans i esvelts dels que es conserven al Principat d'Andorra i antigament s'utilitzava per salvar el pas de les aigües del riu Valira. Com el de Sant Antoni de la Grella, té un únic arc de cavalló, de gran diàmetre, sobre un arc de mig punt rebaixat amb molta potència.

 

Té forma d'esquena d'ase tot i que no gaire accentuada, amb barana de pedra; per la part superior és empedrat en tota la seva longitud, igual com el camí ral a tocar del pont. La llargada del pont a banda i banda del riu és de 33 metres  i l'alçada màxima de 9,20 metres . La llum és de 9,50 metres . La potència del pont a la part central és de 1,60 metres  i l'alçada de la barana és de 80 centimetres . L'amplada del pont fa 2,80 metres a la part central i 5,30 metres  i 5,90 metres  als dos extrems, sense tenir en compte en aquests darrers les noves modificacions efectuades. Les dovelles han estat tallades en blocs de pedra tosca, a fi d'alleugerir l'estructura. Les filades dels paraments són de pedra disposades amb una intencionalitat de filades horitzontals. Les parets són també molt més ben realitzades que als altres ponts, amb un sobrealçat a la paret terminal.

 

Al costat del pont es troba una escultura, obra de l'autor valencià Andreu Alfaro Hernández (València, 5 d'agost de 1929 – Rocafort, Horta Nord, 13 de desembre de 2012), commemorativa del primer Congrés de Llengua i Literatura Catalana.




L'any 2007 es dugué a terme l'excavació en extensió del pont de la Margineda. La documentació escrita recuperada durant l'estudi ha permès conèixer amb força exactitud el moment de construcció del pont. És a finals del segle xv, en concret a l'any 1487, quan es constata l'existència d'un nou pont identificat com el pont de la Margineda: el document escrit, recuperat de l'Arxiu Comunal de Sant Julià de Lòria, fa referència a l'existència d'un pont nou en aquest indret, «…que del Coll de Vita Romana tirant al Pont Nou e de Prat Primer tirant a Palomera…». A més, aquest document en concret fa una descripció dels límits parroquials entre Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria on el pont de la Margineda restaria inclòs, de manera que facilita la seva identificació i ubicació exacta.

 

Gràcies a aquest estudi podem concloure que el pont de la Margineda fou bastit entre els segles xiv i xv, i per tant, a final de l'edat mitjana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada