divendres, 2 d’abril del 2021

ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL DE BUSTINS/AGUSTINS. SANT ANIOL DE FINESTRES. LA GARROTXA

 

El Joaquim Torrent Sargatal, publica una fotografia de  Sant Miquel de Bustins, o d’Agustins , l’enciclopèdia catalana  fa referència a la  masia i església ( de l’Arcàngel Sant Miquel)  del municipi de Sant Aniol de Finestres (Garrotxa), al vessant de la serra de Finestres, a l’esquerra del torrent Mat.
N’escriuen a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0432202.xml

Antoni Noguera i Massa / Jordi Fernández i Cuadrench / M. Lluïsa Cases i Loscos / Joan-Albert Adell i Gisbert.


La història de l’església romànica de Sant Miquel de Bustins/Agustins  resta en la més absoluta obscuritat, ja que ni Francesc Montsalvatge i Fossas (Olot, 28 d'agost de 1853 - Girona, 30 de juny del 1917)  i l’impressionant recull documental que féu del comtat de Besalú ni les darreres investigacions n’aporten la més petita llum.

 

L’indret de Bustins és esmentat dues vegades en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Finestres, feta pel bisbe de Girona Gotmar el 15 d’octubre de l’any 947. Així, entre les nombroses donacions de terres i propietats que es feren a aquesta església amb motiu de la seva solemne consagració, com era costum, per a configurar-ne el patrimoni, hi ha la que féu un home anomenat “Fortes”, que donà “de vinea quarteradam I in Bostino”, i la de les dècimes, les primícies i les oblacions dels fidels “de villare quod dicunt Murriano et de alio quod dicunt villare Bostino”, feta pel mateix bisbe Gotmar de Girona.

 

Tanmateix, pel que fa a l’església de Sant Miquel de Bustins/Agustins , hem de limitar-nos a dir que existia l’any 1136, quan “Arnallus, clerici de Bostin” signà com a testimoni a la donació feta per Guillem Ademar de “illum mansum de Collo cum omnibus suis pertinentiis” a l’església de Santa Maria de Finestres.


Sant Miquel de Bustins/Agustins  és una petita església d’una sola nau, la qual desemboca en un absis semicircular que presenta dues obertures de doble esqueixada, una al bell mig de la conca absidal —encegada— i l’altra al sud-est. La porta d’accés a l’edifici és situada a ponent i és formada per un únic arc de mig punt, amb llinda i timpà llis. El frontis és coronat per un campanar d’espadanya de doble obertura. Una altra finestra de doble esqueixada s’obre a la façana de migdia; a la façana de tramuntana no hi ha cap obertura.
L’interior de la nau és cobert amb una volta apuntada. El perímetre de l’absis és resseguit per una cornisa, a partir de la qual arrenca la volta de mig cercle lleugerament apuntat que cobreix aquest espai. Als extrems de la porta neixen dos bancs seguits que acaben al presbiteri. Els panys són emblanquinats, no permeten apreciar el seu aparell que és, però, ben visible a l’exterior. És format per petits carreus sense polir, disposats en filades uniformes, però irregulars, reforçades per grans carreus als angles.

 

 

L’aparell permetria situar-ne la construcció dins el segle XI, però l’estructura interior és coherent amb les formes del segle XII, moment en el qual cal situar-ne la construcció, dins els tipus rurals on hi ha una pervivència de les formes constructives del segle anterior.


Per anar-hi cal agafar la carretera de les Planes d’Hostoles a Girona per la vall de Llémena. Al quilòmetre 8 cal agafar la carretera de Sant Aniol de Finestres. Des d’aquí cal seguir vers llevant fins a arribar a les Ferreries. Cal travessar la riera de Llémena a la seva confluència amb el torrent Mat i, per una carretera forestal en direcció a llevant, hom puja 1,5 km fins a Can Bustins; l’església és a 200 metres.
Comparteixo la legitima irritació del meu veí, amb una alta pressió ocular, al que donaven cita ‘d’Urgències pel desembre d’aquest any.  L’administració està aprofitant la Covid. 19, per deixar sense atenció mèdica. Sanitaria, social, econòmica,..., a bona part de la ciutadania. 
Que l’Arcàngel Sant Miquel “ Princep dels esperits Celestials “ intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb els més febles i desvalguts,  i recolzi les legitimes ànsies de llibertat del poble  català.


Amén !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada