dijous, 8 d’abril del 2021

LA RESTAURADA ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ERMENGOL AL PONT DE BAR. L’URGELL SOBIRÀ. VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


M’enviava fotografies de l'església de Sant Ermengol del Pont de Bar, de la que trobava noticia, que no imatges de la seva restauració :

https://www.diariandorra.ad/noticies/opinio/2013/11/02/sant_ermengol_del_pont_bar_43276_1129.html

https://forum.ad/inauguracio-diumenge-vinent-de-les-obres-de-restauracio-de-la-capella-de-sant-ermengol-a-pont-de-bar/


Patrimoni Gencat la descriu com; església d'una sola nau, entre mitgeres, capçada a sud-est per un absis semicircular amb volta de quart d'esfera, i coberta amb una encavallada de fusta que sosté una teulada de doble vessant reconstruïda amb material modern: maons recoberts a l'exterior per teula industrial.

 


La nau és molt curta, talment com si hagués estat escapçada en algun moment indeterminat, impressió que queda reforçada pel fet que la línia de façana no és perpendicular a l'eix de simetria de la nau, sinó que queda esbiaixat prop de 45º en relació a aquest.

 

L'interior de la petita església està revestit de guix i pintat. En algun punt on s'ha desprès part d'aquest revestiment s'entreveu un aparell de carreuons més o menys desbastats i col·locats ordenadament, però és difícil de determinar. Hi ha un cor de fusta en alt als peus.

 

L'accés a l'interior de l'església es troba a la façana nord. Es tracta d'una senzilla façana amb una porta en arc rebaixat, centrada a la mateixa, i un ull de bou circular en alt. Corona el conjunt un campanar d'espadanya d'un sol ull. Tot aquest mur es troba arrebossat i emblanquinat.

 

En el seu estat actual és ben poc allò que podem apuntar sobre els orígens i la història constructiva de l'església de Sant Ermengol del Pont de Bar vell. No obstant, les irregularitats que presenta en planta, junt amb els indicis que aporta l'existència d'un absis semicircular, totalment desproporcionat en relació a les dimensions de la nau, així com la presència d'uns paraments de carreuons més o menys regulars, ens fa pensar en la possibilitat que l'església hagués tingut anteriorment unes majors dimensions. El fet d'estar dedicada a Sant Ermengol i l'indret on es troba ubicada, tan paradigmàtic en relació a la vida del sant, fa pensar que podria tractar-se d'una construcció romànica.


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Hi ha per part d’alguns dels que viuen en aquestes terres, el desig de gestionar DIRECTAMENT els seus assumptes, com ja maldava la II República que va intentar portar a la pràctica el vell ideal d’apropar l’administració als ciutadans, i es creaven les vegueries, que havien de substituir les províncies.  L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, ho va fer aturar.


A la dictadura qualsevol acció que pagues semblar, democràtica estava mal vista.


La democraciola heretava aquest “tret”, i més enllà de les paraules, en qüestió de descentralització, justícia i democràcia, com es deia ja a l’època de l’Ermessenda de Valrà “el més calent és a l'aigüera”


Ens trobàvem alguna pàgina en la que NOMÉS s’admeten els comentaris polítics d’un color “determinat”.  Dissortadament la història de Catalunya només es pot explicar des de l’abús permanent d’aquells que s’identifiquen amb aquell color. 


El resultat, ben visible arreu de Catalunya i particularment als Pirineus, es tradueix en desatenció, sanitària, social, pèssimes xarxes de comunicacions, ..., aquesta situació s’ha d’agrair tant als Partits de l’Eix del Mal, com als Partits que no es treuen Catalunya de la boca.  


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos, els que tenen el deure i l’obligació de fer-ho, NO SON BONA GENT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada