divendres, 9 d’abril del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ANSOVELL. CAVA. L’URGELL SOBIRÀ. ELS PIRINEUS QUE MALDEN PEL SEU RECONEIXEMENT COM A VEGUERIA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

  

En aquesta ocasió publicava una fotografia de l’Església “ nova” d’Ansovell, advocada a Sant Martí de Tours, al terme de Cava, a la comarca de l’Urgell sobirà, a  les terres que haurien de ser Vegueria dels Pirineus.




Patrimoni Gencat no facilita gaire informació ; edifici religiós d'una nau coberta amb voltes de llunetes i capella lateral.


Construcció rústega de pedres unides amb fang.


Porta adovellada al frontis.

 

Torre campanar de base quadrada, accés exterior que s'obre en el segon pis.






Jordi Contijoch Boada   .Vista interior de l'església.


L’enciclopèdia dóna informació de l’església vella:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0617303.xml  

 

A. Moras . Antonio Moras Navarro, llicenciat en història medieval, fotògraf de patrimoni, la retratava l’any 1983 “Visió lateral de l'església”. Ens calen més dades de l’Antonio Moras Navarro, que ens expliquen traspassava fa uns anys, sense rebre el reconeixement a la seva tasca.

 


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT


A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.

 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada