dijous, 29 d’abril del 2021

ÓS DE CIVIS I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. VEGUERIA DELS PIRINEUS

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

 

En aquesta ocasió m’enviava fotografia d’Ós de Civis, al terme de les Valls de Valira, a la comarca de l’Urgell sobirà, dita oficialment ALT/O URGELL.





Poble del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell) situat al N del terme, sobre un petit turó a la confluència dels rius de Setúria, de Salòria i del torrent de Montaner, on es forma el riu d’Aós , al peu del pic d’Aós (2.406 m), el cim més occidental de la serra d’Enclar i termenal de les parròquies d’Aós, i d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, a Andorra.


Esglaonat en un vessant amb l’església al capdamunt, el poble és petit, format per cases amb teulats de dos vessants.


El Spill del 1519 en fa una bona descripció.


Diu que el sòl de la vila fa de muralla perquè per una part hi ha un vall o espadat i per l’altra, en un gran balç de roca, hi ha el riu.


L’església, al cap de la població, feia de castell (hi havia una sarbatana, una espingarda i un bossó).


L’església parroquial de Sant Pere d’Aós és romànica, però ha estat força modificada; és d’una nau amb capelles laterals i l’absis transformat en rectangular. A migdia hi havia antigament un porxo, les pintures romàniques del qual són avui al Museu Diocesà d’Urgell.





Hom celebra la festa major el 28 de juny, per Sant Pere.


Aós de Civís, dit també antigament Os d’Urgell, és el centre de la vall d’Aós , sector de la conca del riu d’Aós, aigua amunt del pont de Bixessarri. Aquesta conca, tot i que geogràficament és andorrana (l’única via de comunicació còmoda d’Aós és la carretera que, seguint el curs del riu, l’uneix a Sant Julià de Lòria), ha pertangut sempre políticament a l’Alt Urgell (amb el qual es comunica a través del coll de Conflent, de 2 150 m d’altitud, i pel coll de Laquell, a una altitud semblant).


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0614701.xml

L’església parroquial, advocada a l’apòstol Sant Pere ha estat molt modificada. Presenta una nau rectangular amb capelles laterals al costat nord i l’absis semicircular escapçat per llevant amb l’afegit d’una sagristia. Hi havia un porxo adossat a les façanes de llevant i migjorn, del qual només queden set cartel·les, però que ha estat reconstruït recentment, i l’arrebossat blanquejat d’aquestes dues cares, corresponent a la part coberta. Altres elements arquitectònics són les dues finestres de doble esqueixada de la façana lateral sud-est, entre les quals s’obre un ull de bou. Les altres obertures són posteriors o modificades. Juntament amb l’entrada, a la cantonada sud-oest, hi ha el campanar de planta quadrada, de dos pisos amb espitllera al primer pis i quatre obertures al segon. Aquest campanar presenta totes les característiques d’una fortificació.


La coberta és de fusta amb set encavallades amb el tirant trencat. Les parets interiors són enguixades i en les exteriors es veu un aparell força irregular, encara que ben rejuntat amb morter de calç.       

 

La retratava A.Moras, q.e.p.d, Antonio Moras Navarro, magnífic fotògraf de Patrimoni, llicenciat en història medieval, l’any 1986

 



Vista exterior de l'edifici i el seu entorn.


Hem passat un tràngol a casa per culpa d’un comercial  de IBERDROLA que canviava  la titularitat dels comptadors de llum i gas de casa,  hem denunciat el fet als Mossos, a l’O.M.I.C, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i ara en aquesta publicació.


De moment hem estat més d’una setmana sense llum, hem hagut de fer una ALTA NOVA, i s’ha posat en risc la vida d’una persona de 88 anys, i el dia de Sant Jordi frustràvem l’intent d’endur-se el comptador del gas.


Davant l’abús de posició  d’IBERDROLANATURGY i FECSA-ENDESA, Interposàvem denuncia als Mossos d’Esquadra, a la  O.M.I.C  de Castellar del Vallès, i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, tot amb còpia elmon@rac1.net




Aneu amb compte amb aquestes empreses, com diuen a Castellà, NO SON TRIGO LIMPIO.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/la-mafia-del-reino-de-espana.html


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/frau-en-la-contractacio-dels-serveis.html


Maleits !!!!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada