diumenge, 11 d’abril del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ DE BIERT. CANET D’ADRI. GIRONÈS

 

Demanava ajuda per localitzar  algunes de les masies que retratava el  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) des del tren Olot-Girona,   l’arquitecte  - que té el cel guanyat -  ens  va deixar un valuós patrimoni històric retratat,  encara que no sempre identificat però  ;  sense tenir-ne consciencia posava la llavor “maligna” del que facebook definirà com “ narrador visual” , que  vindria a ser aquell que creu a ulls clucs que una imatge val mes que 1000 paraules.  Aquest “ mal costum”  deixava força incomplerta la tasca del Fons de la Masia Catalana, que no aconsegueixo entendre, perquè no s’ha continuat en els nostres dies.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/04/ajudeu-nos-identificar-les-masies-que.html


Topava amb la duríssima realitat,  malgrat la seva indubtable “catalanitat” pregonada amb la boca plena, bona part dels ajuntaments NO HAN FET ELS DEURES, i no disposen d’un Cataleg de Masies, consultable en línia, la catalanitat, com la bonhomia, Solvitur ambulando, com atribuïen a sant Agustí (Tagaste, 13 de novembre del 354 - Hipona, 28 d'agost del 430), o “el moviment es demostra caminant” com deia l’Ermessenda de Valrà, oi?.


Canet d’Adri ha fet la feina, i malgrat no sabia identificar cap de les masies, trobava en el seu Catàleg :

http://www.ddgi.cat/municipis/CanetdAdri/ajuntament/133PE_TEXT%20REFOS%20acord%20CTU%2027-11-06.pdf


Antiga església parroquial de Biert, advocada a Sant Marti de Tours, de la que en diu Patrimoni Gencat; aquesta església depenia, al segle X, del monestir de Sant Medir, l'emplaçament primitiu del qual era a Sant Gregori abans del seu trasllat a Amer.


L'església actual va ser consagrada el 1116, en substitució d'una església anterior que havia estat construïda en temps del bisbe Ot de Girona (885-1010) i s'havia enderrocat.


Aquesta nova església apareix esmentada en una butlla de l'any 1017 com a possessió del monestir de Banyoles.


 El 1116 fou consagrada pel bisbe de Girona, Berenguer Dalmau. Les ressenyes de les diferents visites pastorals proporcionen informació sobre les diferents modificacions que va patir l'edifici.


 EL 1478 sabem que tenia un campanar amb dues campanes, el 1511 es dedica un nou altar a Santa Maria...


L'any 1698 Biert consta com a lloc reial.


Edifici d'una sola nau, cobert amb volta de canó, amb absis semicircular, que ha estat molt transformat per l'afegitó de capelles i el sobrealçament de la nau i l'absis.


En reformes posteriors es va construir un campanar d'espadanya de dos ulls i també es modificà la porta situada a la façana sud i datada el 1861, substituint probablement la porta original.


Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada pròpia de les reformes del segle XII. Al costat de ponent hi ha adossada la rectoria.

        

 


Fotografià de Jordi Contijoch   Boada. Vista d'una de les façanes laterals de l'església.


Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca,  la Garrotxa, la Selva, el Gironès, Catalunya, us ho agrairan


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT


A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.




Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada