dijous, 1 d’abril del 2021

CAN MARQUET, VILANOVA DE BANAT. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, LA PROVINCIA “ ESPOLIADA”.

 

El Josep Llaudó Majoral (Olopte, Cerdanya, 4 d'octubre de 1923 - Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, 23 d'abril de 1984) retratava “ Vista general de Can Marquet”  a Vilanova de Banat, al terme d’Alàs i Cerc, a la comarca de l’Urgell sobirà, i cedia la fotografia l’any 1967  al Fons Estudi de la Masia Catalana.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7139/rec/41


Podeu veure dades i alguna imatge actual al Cataleg de masies d’Alàs i Cerc:

http://alascerc.ddl.net/fotos/alascerc/poum/PEM%20fitxes%201%20a%2025%20ALAS_2.pdf


L’enciclopèdia catalana ens diu que a l’any  1860 hi ha constància d’un seguit de masies habitades, la majoria ara abandonades.


Són les d’Angol, de Baró, de Batlló, de Bentacans, de Borreixot, de la Borda, de la Molina, de les Monges, de les Planes, del Coll, del Coll Cogumells, del Guimesó, el Mas dels Masos, la Masia del Poi, la del Ribó, la del Rullat, la del Serrador, la de Marquet, la de Martí, la de Rodaponent, la de Vinyoles, el Mas de Castellet i el molí fariner de Pujol.


La “ brevíssima llista de Monuments d’Alàs i Cerc no inclou Can Marquet.


El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1326 ànimes, es tancava l’any 2020 amb 320 veïns en els         57,7 km² del terme municipal fronterer amb la capital de la comarca, que passava dels 3792 veïns al cens de 1857, als 12.206 a darreries de l’any 2020, en els 5,4 km²  del terme municipal.


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


A Catalunya li calen MOLTES   persones com el Josep Llaudó Majoral.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada