dilluns, 19 d’abril del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ DE LA GUÀRDIA O DE SORRIBES. LA VANSA I FÓRNOLS . L’URGELL SOBIRÀ. VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió    publica una fotografia de l’Església Parroquial del nucli de  Sorribes, advocada a Sant Marti de Tours,  , al terme de la Vansa i Fórnols, a l’Urgell sobirà, a la Vegueria dels Pirineus.

 

 


        

A.Moras,   Antonio Moras  Navarro, q.e.p.d,  fotògraf de Patrimoni, llicenciat en història medieval, retratava l’any1983 “Vista exterior del campanar i la façana”.

 Quan al topònim, el diccionari català valència balear, etimològicament deriva del  llatí sub rīpa, ‘sota la riba’.


Patrimoni Gencat li dedica una minsa  informació ; Edifici religiós d'una nau rectangular, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Construcció arrebossada que no permet veure el parament. Porta adovellada al frontis. Torre campanar de planta quadrada.


La població de Sorribes és esmentada a l'acta de consagració de la Seu d'Urgell de l'any 839.


N’amplien un xic les dades a :

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=6483

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/10/sant-marti-de-sorribes-la-vansa-i.html


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada