dilluns, 13 de juliol del 2020

TENIU DADES DEL FOSSAR DE MALDÀ A LA VALL DEL CORB?, L’URGELL. LLEIDA.

El Raul Pastó Ceballos recollia imatges del Cementiri Civil de Maldà, a la Vall del Corb, a la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida.






Els amics de Pobles de Catalunya en relació al fossar diuen ; tot i que hi va haver un primer cementiri, construït l'any 1842, l'actual és obra de l'any 1908 segons s'indica a la porta del mur perimetral, un portal d'arc ogival amb reixa de ferro forjat.

El 8 de març de 1932, vigent la II República, va ser secularitzat.

A l'interior es pot veure un conjunt de sepulcres adossat al mur posterior, amb els frontals decorats amb elements clàssics o historicistes.
Cap dada de l’autor, com és mal costum.

Cap esment tampoc del promotor d’aquest fossar que s’allunya de la tradicional concepció dels Cementiris porxats de la Segarra, que podeu trobar a força indrets de l’Urgell, de l’Anoia, de la Conca de Barberà, del Bagès,..., comarques que s’engrandien amb l’esquarterament “administratiu” de la comarca de la Segarra, en ocasió de la divisió comarca, i que fins “s’exportaria” a terres mallorquines.

Intueixo – no hi ha dades que ho confirmin, ni tampoc que ho neguin – que la pertinença del indret primer a la Senyoria de la Baronia de Maldà i Maldanell, que esdevindria en títol nobiliari , Baronia de Maldà i Maldanell, creada el 23 de setembre de 1766 pel rei Carles III a favor de don Rafael d’Amat i de Cortada (Barcelona, 10 de juliol de 1746 - 15 de febrer de 1819), estaria en l’origen esnob d’aquest fossar.

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-de-lurgell/malda/

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=11939

http://bop.diputaciolleida.cat/faces/consultaF/servlets/donarEdicte/?id=2015_1_30

http://benvinguts.cat/blog/petits-cementiris-comarques-lleida/

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Maldà, de la Vall del Corb, de la comarca de l’Urgell, ...., de Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada