dijous, 16 de juliol del 2020

EL MONUMENT ALS MARINERS DESCONEGUTS DE CAMBRILS QUE PERDIEN LA VIDA LA NIT DEL 31 DE GENER A L’1 DE FEBRER DE 1911. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

Quan passegis per davant del port de Cambrils, veuràs un grup escultòric que podem qualifica de “peculiar”.


Evoca la memòria de les víctimes marineres de l’any 1911, conegut com “l’Any de les Desgràcies" . La nit del 31 de gener a l'1 de febrer de 1911, es van donar una sèrie de condicions meteorològiques que van convertir el que va començar amb un capvespre plàcid en una nit infernal. Aquella nit es va desencadenar la tempesta perfecta a la costa mediterrània, des de Barcelona fins a València, amb un resultat tràgic de 140 pescadors i mariners morts, escopits a les platges a l'alba.

https://www.revistacambrils.cat/opinio/11076/1911-lany-de-les-desgracies

http://elmareselcami.blogspot.com/2011/01/1911-lany-de-les-desgracies.html


https://nusosdexarxa.wordpress.com/2011/01/23/la-mar-recorda-lany-de-les-desgracies/

https://www.cambrils.cat/biblioteca/fons-local/historia/moments-historics/1911-el-temporal


https://www.ccma.cat/324/cent-anys-del-temporal-de-les-desgracies-que-va-engolir-una-vuitantena-de-pescadors-catalans/noticia/1046706/


https://www.cambrils.cat/cultura/sabiesque/art-public/1911-2011-en-el-pla-de-les-serenes


El monument 'En el Pla de les Serenes' . Any: 2011, està situat al passeig marítim de Cambrils, a l'altura de les Escales Reials del port de Cambrils.

Aquest grup escultòric, que formen sis elements, commemora en el seu centenari a les víctimes de 1911, conegut com "L'Any de les Desgràcies", ja que al llarg de 1911 van morir molts pescadors del litoral català i valencià, diversos d'ells de Cambrils. Caldria concretar els “diversos”, amb noms i cognoms, bé està que fem ‘monuments’, per honorar la memòria ens sembla que “diversos” és una indignitat.

Fa poc més d'un segle, la nit del 31 de gener a l'1 de febrer de 1911, es van donar una sèrie de condicions meteorològiques que van convertir el que va començar amb un capvespre plàcid en una nit infernal. Aquella nit es va desencadenar la tempesta perfecta a la costa mediterrània, des de Barcelona fins a València, amb un resultat tràgic de 140 pescadors i mariners morts, escopits a les platges a l'alba.

Els tres pescadors representen les ànimes. A les seves mans hi duen paneres plenes de peix per anar a vendre, com es feia antigament.

Les dues sirenes alçades majestuoses simbolitzen la bonança i la tempesta. La Dolça i la Calma d'aquest mar.

Éssers mitològics metàfores també dels elements: el sol i la lluna, determinants a l'hora de sortir a pescar.

El petit Adrià, és el símbol del present i del futur; la nota de color i de tendresa. Infància i innocència que observa l'escena des d'un pla de serenor.

David Callau Gené (Cambrils, 1973

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Cambrils, de la comarca de Camp jussà de Tarragona, .., de Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada