dilluns, 20 de juliol del 2020

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE L’ASSUMPCIÓ. GLORIETA. PASSANANT I BELLTALL. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava l’església advocada a l’Assumpció de la Mare de Déu, al nucli de Glorieta, al terme de Passanant i Belltall , a la comarca de la Conca de Barberà, Tarragona.


El primer document sobre l'església data del 1150, en el llegat que Ramon de Cervera i la seva muller Ponceta feren al capellà Pere de Pinós.


La parròquia de Glorieta tenia com a sufragànies les de la Sala de Comalats i Fonoll.

Com m’explicava mossèn Evarist Gómez Ruiz, rector aleshores de de la parròquia de la Transfiguració del Senyor a Vimbodí, el romànic es mantenia únicament en aquells indrets on hi havia un creixement econòmic feble, imagino que la construcció de l’Església nova en aquest nucli, tenia relació amb el comerç de Catalunya amb les colònies americanes, episodi que esdevindria un breu miratge, amb les successives declaracions de independència que trencaven aquell mercat “esclau”. També Catalunya desitja desvincular-se d’aquest “regne”.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0030269.xml

Llegia que al segle XIX, a la llinda d'aquesta església nova hi ha gravat l'any 1814, es refeu l'església aprofitant els carreus de l'antiga església romànica.


La porta és d'arc escarser, amb guarnició de l'anagrama de Maria i un ull de bou al bellmig.

La façana està coronada per dues espadanyes de maó.

Les restes de l'antiga església romànica han estat descobertes recentment. Es poden apreciar algunes filades del mur de migdia i l'inici de la curvatura de l'absis, que podrien ésser construïts a finals del segle XII. Aquesta petita església fou enderrocada per aprofitar els seus carreus en la construcció de l'actual.

El mes de novembre de 1995 es van portar a terme obres a l'església per evitar la humitat consistents en la col•locació d'una planxa de formigó i tela asfàltica a la part posterior de l'església.

Fins el 1974 a la parròquia hi havia una bella creu processional gòtica, feta d'argent i amb esmalts. Actualment està dipositada al Museu Diocesà de Tarragona. Cada any es trasllada al poble per la festa patronal.

En el Museu episcopal de Vic es conserven 3 compartiments del retaule de l'església romànica realitzats per Ramon de Mur.

http://patrimoni.concadebarbera.cat/Esglesia-de-Santa-Maria-Passanant-i-Belltall-727


Els enllaços de Patrimoni Gencat, continuen fallant :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12929

http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/passanant-i-belltall/esglesia-parroquial-de-l-assumpcio-de-la-glorieta

Arribeu-vos a , a Glorieta, a Passanant i Belltall, a Guimerà , .., volteu per Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada