dijous, 9 de juliol del 2020

ESGLÉSIA I PLAÇA DE SANT FELIP NERI. BARCELONA

l’Assumpta Figueras Viñas‎, publicava imatges de la Plaça i la façana de l’ 'església de Sant Felip Neri, Patrimoni Gencat ens explica que el temple va néixer com a dependència del convent dels "felipons", que es van establir al lloc en 1673.


L'església, un dels pocs edificis barcelonins d'estil barroc, es va construir entre 1721 i 1752.

És obra de l'arquitecte Pere Bertran, que tingué l'ajuda de Salvador Ausich i Font.

La decoració anà a càrrec de Pere Costa i Carles Grau.

El temple té annexa la casa de la Congregació de l'Oratori, fundada el 1673, on viuen els clergues seculars, ensems amb els germans i els tironis (novicis).

La seva façana, inspirada en la de la capella de la Ciutadella, està rematada per un ampli semicercle, resultant més esvelta i dinàmica per la seva major altura i per la unió en corba del carrer principal amb les laterals. L'accés, adovellat, està flanquejat per pilastres caixejades i coronat per una cornisa recta, que en el seu centre es corba per a allotjar un escut. Sobre l'accés principal se situa un segon cos amb una fornícula amb la imatge del sant, emmarcada igualment amb pilastres. Igual que en la capella de la Ciutadella, a la part superior de la façana se situa un ampli òcul per permetre l'entrada de la llum a l'interior del temple.

L'església compta amb un oratori seglar, actualment ocupat per la Coral Sant Jordi i emprat per als assajos.

El 30 de gener de 1938, durant la Guerra Civil espanyola va ser escenari d'un intens bombardeig per part de l'aviació italiana, que va deixar únicament en peu la façana i part de l'estructura de l'església. Com a conseqüència, hi va haver 42 víctimes mortals, la majoria nens que eren alumnes de l'escola Sant Felip Neri, en enfonsar-se el sostre del soterrani on s'havien refugiat.

https://www.sapiens.cat/epoca-historica/historia-contemporania/guerra-civil-i-franquisme/el-bombardeig-de-sant-felip-neri-pas-a-pas_201783_102.html

https://www.youtube.com/watch?v=8MN6zUXrZfI

Arribeu-vos a , a Barcelona .., volteu per Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada