dissabte, 4 de juliol del 2020

IN MEMORIAM DEL MAS DE L’ORPI. VESPELLA DE GAIÀ. EL TARRAGONÈS.

En algun moment - no gaire reculat en el temps – el mas va tenir importància històrica :
https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0418030.xml

El Raul Pastó Ceballos retratava artísticament el runam esfereïdor del Mas de l'Orpí, al terme municipal de Vespella del Gaià, a la cada vegada més dessolada comarca del Tarragonès.

http://www.vespella.altanet.org/media/upload/arxius/urbanisme/textpoum/catalegmasies.pdf

Tarragona excel·leix pel que fa al nombre de masies malmeses i/o destruïdes, i això , malgrat constatar que la Catalunya ‘moderna’ té poc a veure, quasi res, si som sincers, amb la que desenvolupava un dret civil ‘diferenciat’ , que regulava un món bàsicament agrícola, en el que la masia era la ‘unitat de producció familiar indivisible’.

Està clar que a mesura que s’ampliava el ventall d’activitats econòmiques , s’anava reduint la importància d’aquestes ‘unitats de producció familiar indivisibles’, fins a esdevenir anacròniques de forma general a partir de la segona meitat del segle XX.

Altrament criteris com ‘ el comerç de proximitat’, ‘ la producció sostenible’ , i fins el concepte mateix de ‘ fer país’ – compra a casa, ven a casa i faràs casa – , topaven amb el sistema de producció capitalista, que té com a objectiu únic el benefici econòmic en el termini més curt possible.

Tothom té coll avall, de forma expressa o tàcita que el present que patim, ens l’hem guanyat ‘col·lectivament’ , oi?.

Antiga masia sense data de referència.

Per l'estructura i els murs, es veu que es tractava d'una casa força important.

La reconstrucció de la casa és interessant per estudiar l'arquitectura vernacular i per protegir el patrimoni històric de la zona.

L'habitabilitat de l'edifici és important per protegir el medi i les estructures socioeconòmiques de la zona.

l'escut oficial del poble d'Orpí, a la comarca de l’Anoia té el següent blasonament: Escut caironat: de sinople, un pi d'or acostat de 2 espases flamejades d'argent guarnides d'or, en banda la de la destra i en barra la de la sinistra.


Estan maleïts davant de Déu, tots els que per acció u omissió, han permès la destrucció del patrimoni català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada