dijous, 9 de juliol del 2020

SANT SADURNI D’ESPERAN. EL PONT DE SUERT. LA RIBARGORÇA. LLEIDA

El Sergio Alins publica fotografies de l’església de Sant Sadurní d'Esperan , situada a la part alta del nucli abandonat d’aquest nom que pertanyia a l'antic terme de Malpàs, i actualment al d'El Pont de Suert.


Patrimoni Gencat ens diu que està emplaçada a 1.400 metres d'altitud a la dreta de la vall d'Esperan.

El lloc s'esmenta per primer cop en el testament de Ramon d'Erill el 1173, en el qual cedeix el lloc d'Esperan al monestir de Santa Maria de Lavaix. Sembla que els hereus de la baronia d'Erill respectaren aquesta donació, ja que tant el vilar com l'església de "Sancti Saturni de Spranto", de la qual depenia l'església de Sant Pere de Raons, són consignades en els inventarir monàstics de Lavaix.

Es tracta d'un edifici del segle XI , d'una sola nau amb absis semicircular lleugerament ultrapassat, orientat al NE. L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc presbiteral.

La nau, més alta que l'absis, és coberta amb volta de canó i és feta de carreus col·locats al llarg, seguint el sentit longitudinal de la nau.


L'absis, en un nivell més baix, presenta una volta de quart d'esfera feta amb filades concèntriques. Posteriorment s'afegiren dues capelles laterals (la primera ja està enfonsada) al mur sud, lloc on, originàriament, hi havia la porta d'accés. A l'absis hi ha una finestra d'una sola esqueixada i ampit graonat.


Al mur de ponent hi ha la porta, d'arc de mig punt adovellat.


Al damunt hi ha una finestra d'una sola esqueixada amb doble arc única a tota la comarca.

El campanar d'espadanya de dos ulls corona la finestra meravellosa .

Al presbiteri es conserva un altar decorat amb dues ares superposades.

Fou bastida en les mateixes èpoques que Sant Climent d'Iran, o Sant Quirc de Durro . Aquesta última forma part del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades patrimoni mundial material de la humanitat l'any 2000.

Quan al curiós topònim , Joan Coromines, Vigneaux[ Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa un origen preromà tota vegada que la major part dels noms de les poblacions tenen origen bascoide: Igüerri, Adons, Erill, Esperan, Iran, Irgo, Llesp,...
Arribeu-vos a , Sant Sadurní d'Esperan , el Pont de Suert, la Ribagorça catalana, Lleida .., volteu per Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada