divendres, 24 de juliol del 2020

CAPELLA DERA MAIR DE DIU DERA PIETAT. BOSSÒST. TESTIMONI EN PEDRA D’UN PERIODE DE FOSCOR I POR.

La Guillermina Subirá Jordana m’enviava un dels seus excel·lents treballs; en aquesta ocasió reproduïa una xerrada amb l’Aníbal Rodríguez de Castro, l’únic fill viu de Teodora de Castro Garcia , mestra de Peralba, terme avui de Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera, procedent de Tarancón que va patir un consell de guerra i morí relativament jove a Lleida.

En la xerrada recordaven el Servicio Militar Obligatorio que l’Aníbal Rodríguez de Castro, feia juntament amb el seu germà a Bossòst, a la Vall d’Aran, i explica que feien servir com a menjador per la tropa la Capella dera Mair de Diu Dera Pietat, de la Pietat o Verge de les Neus que es troba situada al punt quilomètric 180 de la carretera N-230 a Bossòst.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=4579

https://www.valdaran.com/listing-item/capella-dera-mair-diu-dera-pietat/

http://imatgesmaria.blogspot.com/2016/08/capella-de-la-verge-de-les-neus-i-verge.html

file:///C:/Users/Antoni/Downloads/261992-Text%20de%20l'article-398752-1-10-20150226.pdf

Patrimoni Gencat la descriu com una capella de planta rectangular, d’una sola nau. En el seu interior hi ha dues arcades de fusta que reposen sobre columnes de maó massís adossades a la paret.


La porta d’entrada està situada a la cara est.

Consta d’una obertura i d’una espadanya al capdamunt.

El presbiteri és encarat a oest (no té absis).

A la paret de migdia hi ha incorporada la sagristia.

La porta d’entrada és amb arc de mig punt i adovellada. Aquesta dovella està situada a la clau de la volta de l’arcada i té una inscripció amb la data de construcció de la capella (1577).

De l’ús profà que tenia durant la dictadura del general Franco no se’n fa cap esment, al Régimen TOT, esglésies, escoles, hospitals,..., li semblava secundari, l’exercit ERA la màxima prioritat; no va ser la Capella dera Mair de Diu Dera Pietat, de la Pietat o Verge de les Neus, l’única que es va ‘reciclar’ per a usos militars, bona part del santoral catòlic va ser ‘cridat a files’, i a dia d’avui molts/moltes continuen en ‘servicio activo’

Bossòst ha donat fills il·lustres, Juan Blázquez Arroyo (Bossost (Val d'Aran) 1914 - Rabat (Marroc) 1974)


Poques persones recorden la ‘invasió de la Vall d’Aran’ que va venir a confirmar que NO CAL ESPERAR RES de les mal dites democràcies occidentals.
https://elpais.com/diario/2010/08/15/eps/1281853616_850215.html

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Bossòst, de la Vall d'Aran ...., de Catalunya, ara que encara és possible.

Eviteu-ho coincidir amb els Borbons, i feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada