dissabte, 28 de gener del 2017

RETALLS D’HISTÒRIA. CAN VIADER DE PARETS D’EMPORDÀ I/O DE BESALÚ. VILADEMULS. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

La comarca del Pla de l'Estany va ser creada l'any 1988, això pel que fa a la documentació de patrimoni històric i/o artístic, ha tingut uns efectes catastròfics, dels que el poble de Parets d’Empordà, dividit en dos barris, Parets de Dalt i Parets de Baix, que es troba situat a la part septentrional del terme de Vilademuls , dins un meandre del Fluvià, n’és una tristíssima evidencia :

No apareix a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=®istre=&adreca=&poblacio=Vilademuls

Ni se’n troba cap referència a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Vilademuls

De les masies es destaca la de Can Viader, ben conservada, amb mobiliari antic, biblioteca i arxiu.


Situada dalt d’un turonet al veïnat de Parets de Dalt. Sobresurt pel seu aspecte de masia catalana i per la seva silueta de casa forta. La família és descendent directa de la casa Pols de Vilademuls que, des del segle XIV, gaudia del privilegi militar i els seus membres formaven part del Reial Estament Militar del Principat de Girona. També és successora de la família Geli. El seu blasó té un camp de gules i una faixa de plata carregada d’un felí passant. A les estances de la casa es conserven imatges, documents i altres objectes de gran valor artístic, històric i heràldic. Cal fer ressaltar la importància de la biblioteca i de l’arxiu.


El seu propietari, el senyor Ferran Viader Gustà, (Parets d'Empordà (Vilademuls) 8 d'abril de 1916 - Girona, 16 de juliol de 2006) fou especialista en aquestes matèries.

http://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/99412/125441

http://www.revistadegirona.cat/recursos/2010/0262_094.pdf

http://elracodelpare.blogspot.com.es/2014/05/si-em-voleu-acompanyar-parets-demporda.html

L’any 2017 ja fa més anys que vivim sense ‘ el sàtrapa’, que a sota seu; poques persones – en percentatge – recorden la dictadura, malgrat això, s’ha fet POC o RES per corregir la feina ‘destructiva’ duta a terme en aquell període ‘negre’ per la història de la humanitat en general i de Catalunya en particular.

Presumir de català i de demòcrata és senzill, exercir d’una i altra cosa, ja és farina d’un altre paner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada