diumenge, 8 de gener del 2017

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE PALS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Llegia en relació a Pals a :

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Pals&page=3&pos=28

DESCRIPCIÓ : Edifici de planta baixa i coberta a quatre aigües construït gràcies a l'aportació de Josep Torres Jonama. Aquest personatge va fer fortuna a Amèrica i en retornà va fer construïr escoles a Palafrugell, Montràs, Pals i Regencós. Totes les escoles segueixen el model de Palafrugell, tot i que de dimensions més petites. El sistema constructiu fou importat pel mecenes des d'Amèrica, i reflecteix les escoles que aleshores es construïen allà.


L'any 1956 Josep Claret, com a arquitecte escolar, projecta un edifici per a parvulari i habitatge pel mestre en el solar de les escoles.

CRONOLOGIA : Josep Torres i Jonama (1857-1946) després d'acumular certa fortuna a Nova York, va seguir l'exemple dels rics llegendaris de Nord Amèrica que destinaven grans quantitats a fundacions de cultura i beneficiència. Sempre va recordar el seu poble natal, Palafrugell, sobretot el primer quart del s. XX, en què la situació de l'asil, l'hospital i les escoles era especialment delicada. Per millorar l'estat d'aquestes institucions va concedir importants ajuts econòmics, una de les aportacions més destacades va ser la compra dels terrenys i construcció de les escoles, que un cop acabades va donar a l'ajuntament (vegeu Escoles Torres Jonama de Palafrugell, reg. 4453)

Escoles construïdes l'any 1925 pel constructor Miquel Briasi Torrent (1882-1956), seguint el projecte portat d'Amèrica per Torres Jonama. Aquest finança el 50 % del projecte, la resta va a càrrec del consistori.

El conjunt ha patit diverses ampliacions posteriors.

En l'excel·lent treball del JOSEP LLUÍS BARRASA PINEDO
AQUELLES ESCOLES ELS LOCALS QUE SERVIREN D'ESCOLA AL BAIX EMPORDÀ: SEGLE XIX

De Pals, diu que hi havia “una escuela de instrucción primaria, dotada con 2.800 reales de vellón anuales, concurrida por 130 alumnos.”

M’explicava un bon amic, metge hematòleg, que els gironins son els catalans que tenen una menor presència de feixisme en sang, dit això però, insistia en la permanència entre nosaltres de la ‘inèrcia perniciosa’ que ens inoculava la dictadura franquista.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions d'edificis escolars anteriors a la dictadura franquista en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada