dimecres, 11 de gener del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. SERRA DE DARÓ. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava – deixo constància que no és una tasca senzilla - l'església parroquial de Serra de Daró, advocada a Santa Maria ;patrimoni Gencat ens explica que és un edifici d'una nau amb capelles laterals i absis poligonal. El campanar es troba situat a la banda dreta.

La façana presenta una portalada d'inspiració clàssica, rectangular, amb brancals-pilastra, entaulament amb inscripcions i frontó triangular amb un petit òcul central. El conjunt es completa amb dues obertures rectangulars a la planta baixa i quatre de circulars a la part superior, una d'elles més gran i centrada, a més d'una fornícula buida damunt la porta d'accés. L'acabament de la façana és amb arquets llombards estilitzats.


La torre-campanar és de planta quadrada, amb quatre obertures d'arc apuntat a la part superior.


Hi ha documentació relativa a l'església de Santa Maria de Serra de Daró des del segle XII, encara que actualment no se'n conserven restes.

L'actual temple va ser bastit a finals del segle XIX, no trobava cap dada del seu autor, el fet – del tot habitual a Serra de Daró, que ignora qui va ser l’autor de la magnifica Casa Rectoral, i del edifici de l’Ajuntament i Escoles Públiques – és des del punt de vista patrimonial la prova fefaent de que la dictadura franquista, va fer una feina excel•lent en la destrucció de la memòria històrica, i els ‘demòcrates’ enlloc de corregir-ho han aplicat el "laissez faire, laissez passer". Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del autor dels edificis esmentants.


A la inscripció de la façana figura la data del 1881, i va ser beneïda el 1884. el campanar és l'element més antic del conjunt, segurament dels segles XVII-XVIII.

L’horari d’obertura és el diumenger a les 10,00 hores.

Serra de Daró no té un sacerdot resident.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada