Un d’aquests indrets son les runes de l’església de Santa Maria de Palau, al terme de Torroella de Montgrí, de l que ens diu patrimoni Gencatr ; edifici d'una nau, de planta rectangular, sense capçalera destacada. L'edifici és ruïnós, en un poblat abandonat. Es mantenen les seves estructures arquitectòniques, llevant del frontis i de l'atri que el precedia, del qual queden testimonis, sobretot al N on hi ha un fragment d'una volta de quart de cercle. L'interior és cobert amb volta apuntada i seguida, sense cap arcada. Al mur de llevant hi ha una finestra de doble esqueixada i al de migdia restes d'una porta lateral. Una campanya de neteja de l'edifici ha posat al descobert la façana de la galilea, amb l'espai d'entrada; el basament dels frontis amb l'espai inferior d'una possible porta elevada, el basament del tenant d'altar i fragments de paviment d'argamassa.
Fotografia de 1985. Badia, Joan / Puigdevall, M.
L'edifici es construí amb carreus força mal tallats, essent ben escairats a les cantonades. A l'entorn del temple hi ha restes d'edificis del poblat d'origen medieval, altes i grosses "parets seques", agrícoles i testimonis de poblament d'època romana.
L'esglèsia es troba esmentada a les "Rationes Decimarum" dels anys 1279 i 1280 (Sancte Marie de Palacio). En dos nomenclàtors de la diòcesi de Girona de darreries del segle XIV es fa constar que era una capella -amb sacerdot adscrit- de la parròquia de Sant Joan de Bellcaire.
La vil•la romana, que ha originat el topònim, presenta vestigis en una extensió molt considerable.
La neteja de les ruïnes ha estat duta a cap pel Centre d'Estudis Escalencs. El Palau és un paratge molt més proper a la vila de l'Escala que no pas al seu cap de terme, Torroella de Montgrí. De fet, per trobar-se a les estribacions septentrionals dels massís del Montgrí, geogràficament s'hauria de considerar pertanyent a l'Alt Empordà.
Cada català per aquest any 2017, s’hauria de fer el propòsit, de ‘posar en valor’ algun element del patrimoni històric i/o artístic, s’inclouen aquí masies, ponts, castells, escoles, edificis medievals, modernistes, ermites, capelles, esglésies,..., i allò que a vosaltres us sembli d’interès.
Catalunya us ho agrairà.
L’ Odo Arranzarlanzon la retratava el
mes de setembre de 2020, les imatges fan pensar en que si més no, s’evitarà l’esfondrament
total.
Us ben asseguro que com es diu a Mateu
18, 12-14, els que ens estimen el Patrimoni Històric català, i Catalunya, tenim una gran alegria quan s’esmercen
recursos per recuperar i/o dignificar edificis com Santa Maria de Palau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada