dimecres, 18 de gener del 2017

LA TORRE SARRÁ, DITA ARA CASA FRANCÉS. ARENYS D’EMPORDÀ. GARRIGÀS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografía de la magnifica torre feta construir per José Sarrà Català , l’any 1877, de la que no en va arribar a gaudir, ja que moria aquell mateix any.
http://blocs.mesvilaweb.cat/carme-laura/?p=259547


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Patrimoni Gencat ens diu que la casa Francés és un edifici bastit en el segle XIX,segons consta a la clau de l'arc de la porta d'accés que té la inscripció "ALBERTO FRANCÉS 1877". En honor del fill de la parella propietària José Francés y Sánchez-Heredero (Madrid, 22 de juliol de 1831 + Arenys d'Empordà, Garrigàs, 4 de octubre de 1964) i, Àurea de Sarrà (Barcelona, 1889 – Arenys d'Empordà, 1974)

L'edifici es troba situat en un lloc proper al castell d'Arenys d'Empordà. És de grans dimensions, aïllat i envoltat per un gran jardí. Té planta quadrada i consta de planta baixa i dos pisos. Les obertures són rectangulars i la coberta és a quatre vessants, amb una torratxa superior centrada, que té obertures d'arc de mig punt i coberta de pavelló. A la planta baixa hi ha dues galeries cobertes amb una terrassa superior a l'alçària del primer pis .

La façana principal presenta una estructura simètrica, amb una porta de pedra d'arc escarser. Hi ha una obertura més a cada un dels pisos superiors.

El conjunt es troba arrebossat i pintat.

José Francés y Sánchez-Heredero (Madrid, 22 de juliol de 18831 + Arenys d'Empordà, Garrigàs, 4 de octubre de 1964) es va casar amb Àurea de Sarrà (Barcelona, 1889 – Arenys d'Empordà, 1974) «Gran tràgica de la dansa» , que fou enterrada a Arenys, vora la seva finca; a la tomba, l'epitafi diu "Domus Aurea": "la casa d'Àurea".
https://femenisingulars.wordpress.com/2016/06/01/aurea-de-sarra-el-misteri-duna-anima-que-dansava/

En la retirada de les tropes republicanes, la brigada Líster [Enrique Líster Forján, originalment Jesús Liste Forján (Ameneiro, llogaret de Teo, La Corunya, 21 d'abril de 1907 — Madrid, 8 de desembre de 1994)] , va fer grans destrosses a la casa.

L’edifici presenta un evident estat d’abandó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada