dimecres, 11 de gener del 2017

CAPELLA DE SANT BARTOMEU DEL MAS SITJAR DE L’ESTANYOL?. BESCANÓ. GIRONÈS. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia de la capella de Sant Bartomeu que situa al poble de l’Estanyol, avui terme de Bescanó, no la trobava inclosa dins la relació de ‘ monuments’ , i feia una recerca al catàlegs de masies :

http://www.ddgi.cat/municipis/Bescano/cataleg_masies/Memoria,%20normativa,%20llistat%20i%20planol%20de%20localitzacio.pdf

On trobava el mas Sitjar i capella , i a la pàgina de l’ajuntament :

http://www.bescano.cat/coneix/ruta-destanyol/mas-sitjar/

Mas Sitjar
Camp de Sitges. restes de ceràmica de fa tres mil anys. Mostres d’ocupació contínua: romanes i medievals. Capella de Sant Bartomeu (1118) romànica. Reconstruïda al segle XVII.


La tipologia ‘trentina’, que s’imposava en aquell Concili (1545 i 1563 ) , prima la funció per davant de la forma, i donava lloc a un seguit d’edificis, en els que únicament el campanar i/o la creu, en fan pensar en un edifici religiós. Aquest fet ha provocat l’oblit en moltes ocasions d’aquestes edificacions, quan s’han confegit Catàlegs de Patrimoni.

El romànic ha estat profusament estudiat i divulgat a Catalunya, i alhora edificis com la Capella de Sant Bartomeu del mas Sitjar de l’Estanyol, al terme de Bescanó, a la comarca del Gironès, han estat bandejats pels estudiosos en matèria de construccions religioses.

Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), informació relativa a aquesta capella.

El Josep Sansalvador Castellet, del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) em confirmava que la Capella que retratava el Joan Dalmau Juscafresa , és la de Sant Bartomeu del mas Sitjar, a l’Estanyol avui terme de Bescanó a la comarca del Gironès.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada