Fer recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a Catalunya, és MOLT complicat, diria que els catalans pequem de ‘bonicia’ , canviem de llengua quan el nostre interlocutor – que de vegades porta TOTA LA VIDA aquí – no ens contesta en català, evitem fer ‘emprenyar’ malgrat que sovint els perjudicats som nosaltres - a banda del tema del finançament, del ‘ ESPAÑA NOS ROBA’ , recordeu quantes vegades us heu excusat per evitar raons -, la ‘bonicia’ no està descrita als diccionaris, ni al català, ni en altres llengües, TOTHOM però, sap allò de ‘ dos vegades bo = BOBO’.
Patrimoni Gencat ens parla de les escoles ACTUALS, i no diu un MOT de les que hi havia als anys 1928 i 1935, o fins abans, quan es plantejava la necessitat de fer un edifici ad hoc.
Situades dins del nucli urbà de la població de Pau, entre els carrers de Sant Pere de Roda, Margall i Mas Martí.
Es tracta d'un edifici de planta rectangular, amb la coberta a dues vessants de teula sobre els vessants més llargs, distribuït en planta baixa. Presenta un petit cos avançat, amb la coberta a dues aigües, situat al centre de la construcció, per on es realitza l'accés a l'interior. Per la part posterior de l'edifici, aquest cos no sobresurt de la línia de façana ja que se li afegiren dos petits cossos rectangulars, amb la coberta plana, a banda i banda. La façana principal presenta una successió de grans finestrals rectangulars, mentre que les obertures del cos avançat són d'arc de mig punt, incloses les dues portes d'accés que es troben als murs laterals. A tota la construcció original s'observa un petit sòcol de maons disposats trencajunt de pla. La resta de l'edifici es troba arrebossat i pintat de color groc, amb els ràfecs de color grana.
Els anys 1928 i 1935 es varen realitzar dos projectes de l'arquitecte Pelayo Martínez Paricio, que no s'acabaren de realitzar per culpa de l'inici de la guerra civil.
L'edifici projectat posteriorment per l'arquitecte Josep Claret l'any 1959, acaba sent un edifici similar als dos dissenyats per Pelayo que, en essència, són dues versions del mateix. La manca de plànols del projecte signat per Claret, del que només ens ha arribat l'acta de recepció de l'obra, impedeix conèixer l'abast del projecte d'aquest en relació als de Pelayo Martínez.
Fotografia de Jacob Casquete . 2009
Darrerament ha sofert modificacions per adaptar-ho a les necessitats pedagògiques actuals.
Curiosament en aquesta ocasió també en fan omissió a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Pau&page=2&pos=15
L'Escola de Pau va comptar amb dos projectes de Pelayo Martínez Paricio (Figueres, 1898-1978), de 1928 i 1935 que no es varen realitzar. Aquests projectes, que en essència són dues versions del mateix plantejaven un edifici similar al que es va acabar construint l'any 1959 sota la direcció d'obra de Josep Claret. La manca de plànols del projecte signat per Claret, del que només ens ha arribat l'acta de recepció de l'obra impedeix conèixer l'abast del projecte d'aquest en relació als de Pelayo Martínez Paricio (Figueres, 1898-1978)
Es tractava d'una escola de planta rectangular, dissenyada en planta baixa amb un cos avançat al centre que definia l'accés a l'edifici. Són vistents les grans obertures a tota la façana.
Projectes de 1928 i 1935 de Pelayo Martínez que no es van dur a terme.
Projecte de Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) de 1959, que recorda els no realitzats de Pelayo Martínez i que podria tractar-se d'una adaptació d'aquells.
Traslladarem la nostra pregunta a l’Ajuntament i als veïns de Pau, a l’Empordà sobirà, Girona, Catalunya. Ens agradarà tenir noticia i si fos possible almenys una imatge de les escoles públiques anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada