dimecres, 14 d’octubre del 2015

SANTA MARIA DEL MAS BLANC. SANT MARTÍ DE CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Havíem visitat l’any 2010 aquesta finca de trets marcadament senyorials, propietat del Bisbat de Vic, i que des de 1975 dona aixopluc a la Comunitat Monàstica de Santa Maria del Mas Blanc, una Comunitat Monàstica d'espiritualitat cistercenca reconeguda pel Bisbe de Vic, amb Constitucions pròpies.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu; Conjunt d'edificacions que conformen un gran mas organitzat al voltant de dos grans espais oberts centrals i disposat en tres cossos constructius. El cos principal el forma un edifici aïllat de planta quadrangular de 15 metres quadrats amb baixos, dos pisos i golfes. Aprofita el desnivell del terreny per instal•lar-se dalt d'una petita elevació o turó on al cos esquerra es situen dues terrasses o jardins. La coberta es realitza mitjançant una teulada a doble vessant i es documenta una gran galeria a la façana est i diverses dependències annexes afegides.

A la façana principal hi ha una porta d'arc de mig punt, adovellada, i un conjunt d'obertures de factura rectangular que es disposen de forma simètrica al llarg de la façana. Al mur lateral trobem finestretes protegides per reixes. La resta de cossos són posteriors, es tracta de construccions de planta i pis, dedicades a usos comunitaris. La casa va tenir moltes reformes, les més destacades al llarg del segle XX, tot i que conserva l'estructura senyorial original.

L’ indret és avui un lloc de pregària, de silenci i d'acolliment.

Demanarem imatges de la capella a : hostatgeria@santamariamasblanc.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada