diumenge, 25 d’octubre del 2015

CAN XIANA. RUPIÀ. L’EMPORDANET. GIRONA.CATALUNYA

És fàcil retratar Can Xiana que es troba situada davant l'església de Sant Vicenç, altra cosa s’ha de dir per retratar el temple, en un espai que qualificat com Plaça d’Amunt, té una amplada del tot insuficient perquè càpiga dins de l’objectiu la façana i el campanar.


De Can Xiana ens diu la descripció de patrimoni Gencat, que és un edifici de planta rectangular, amb pati posterior. Costa de planta baixa i dos pisos; la coberta és de teula a dues vessants, amb carener paral•lel a la línia de façana. La façana principal, molt modificada, presenta a la dreta de la planta baixa la porta d'accés, d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra. Al primer pis s'obre una finestra creuada, amb els dos quadrants superiors tapiats. Presenta una interessant decoració escultòrica: animals (lleons, dracs, ...), personatges (àngel músic), i altres relleus amb ornamentació vegetal a les motllures, frontó i pinacles. Al segon pis hi ha petites finestres rectangulars. L'edifici es corona amb ràfec. A la façana lateral hi ha una obertura d'arc conopial, molt malmesa, i una altra d'arc rebaixat, ambdues tapiades, amés d'una finestra rectangular oberta posteriorment.

Els elements formals de Can xiana corresponen en bona part al període renaixentista, posteriorment s'hi van realitzar reformes, com ho evidencien l'estil i la inscripció del balcó a la façana, amb la data del 1750, i la porta rectangular de l'esquerra, resultat d'una modificació més recent.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada