dilluns, 26 d’octubre del 2015

COL•LEGI VERGE DE LA SALUT. CONGREGACIÓ DE SANT PERE AD VINCULA. SANT FELIU DE LLOBREGAT. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Llueix un cartell que parla de 100 anys de feina en favor de Sant Feliu de Llobregat i dels seus veïns, la Congregació de SANT PERE AD VINCULA (en català Sant Pere entre cadenes), s’instal•lava a la finca de Sra. Figueres durant el mes de maig de 1913.


L’edifici ha patit modificacions i reformes, i enlloc s’esmenta el nom del mestre d’obres i/o arquitecte encarregat.


Sant Feliu estava dins el ‘Cercle Boig’, i en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya, la casa va viure un obligat parèntesis; en les dècades dels 40 i 50 ‘o de la fam’ la casa recuperarà la seva relació fraterna amb la gent de Sant Feliu.

L’any 1968 s’aconsegueix el reconeixement com Secció Filial d'Institut d'Ensenyament Mig; el cens fregava quasi els 20.000 habitants, i en aquesta zona del Baix Llobregat mancava aquest equipament. 

No sabia trobar cap referència a l’edifici en el Catàleg de Patrimoni de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat; sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar la memòria història a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres" . Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una crida molt especial als Casals i Club d’Avis de Catalunya, entre els seus associats hi ha encara moltes persones que recorden perfectament on era l’escola abans de la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.


Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada