dijous, 15 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LLES DE CERDANYA. LLEIDA. CATALUNYA

La descripció que ens fa patrimoni Gencat de l’església parroquial de Lles de Cerdanya, advocada a Sant Pere, constata que hi ha una regla – no escrita – que atorga importància als monuments en funció de la seva proximitat a la conurbació Barcelonina. Com més lluny, menys importància.

Llegia ; edifici d'una sola nau i planta rectangular. Presenta un feixuc campanar de torre de planta quadrada format per dos cossos i amb teulada piramidal de pissarra. La porta, d'arc de mig punt, és al mur de migdia.


En una dovella hi ha inscrita una data (1593).

Malgrat que la construcció del temple es remunta al segle XII, la seva primitiva estructura romànica és irreconeixible.

Cap esment de la porta romànica.


Cap esment de l’interior de l’església.


Lles assolia el seu sostre demogràfic l’any 1857 amb 1.304 veïns, des d’aquella data la caiguda de població ha estat exponencial, fins a darreries de l’any 2014, que es tancava amb 260 habitants de dret.

Sant Pere es remodelava per acollir als fidels amb els ‘diners d’Amèrica’, que permetrien alhora que refer esglésies, capelles i ermites, que s’alcessin de cap i de nou algunes de les ‘grans cases’ de la contrada.

La victòria de les Colònies americanes comportarà l’empobriment progressiu d’un estat corrupte i maldestre en gestionar uns recursos cada cop més escassos.

La Rosa Salvador Aixendri ens faria arribar més tard les imatges de l’escola Pública de Lles anterior a la dictadura franquista. http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/09/escola-publica-anterior-la-dictadura.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada