dissabte, 31 d’octubre del 2015

CAN BARCELÓ - CAN PERICH VIADER. SANT JORDI DESVALLS. GIRONÈS. CATALUNYA

Retratava al carrer de l’església de Sant Jordi Desvalls, la façana d’un edifici de grans dimensions amb planta i pis que es troba reformat.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu que té teulada a dues vessants coberta amb teula. Obertures rectangulars, tant les portes com les finestres, emmarcades en pedra. La façana de migdia és la que conserva elements més antics, amb un portal dovellat de mig punt. A la façana de llevant destaca la galeria que hi ha al primer pis, correguda per una arcada de set arcs de mig punt. La llinda d'una de les portes té gravat el cognom VIADER, la pedra és fragmentada i sembla que l'altre cos correspon a la que es conserva en un racó de l'era de la façana de migdia, on consta gravada incompleta la data de 17__.

Fou la casa pairal del prevere Antoni Perich i Viader, autor d'un extens manuscrit sobre la guerra de la Independència titulat "Narració de los sis anys y quatre mesos que los francesos han estat a Cathalunya, contant de los primers de febrer de 1808, fins als primers de juny de 1814", actualment aquest document es troba a l'arxiu del Bisbat de Girona. Els pares d'aquest sacerdot tenien tres fills: dues noies i un noi. Aquest escollí la carrera eclesiàstica i les noies es casaren, la gran amb un Barceló i la petita amb un fill de Can Martí, notables famílies de Sant Jordi. El document més antic que s'ha recuperat per a l'arxiu familiar data del 1300 i tracta de la compra d'un camp. Un altre del 1400 parla d'una transacció entre Can Masó de Sobrànigues, que posseïa la barca que travessava el Ter, i Can Viader. Aquests podien fer ús de la barca a canvi de deixar passar els Masó pel camí de propietat de Can Viader.

Mantinc la denominació ‘Can’ malgrat trobar-se avui aquest edifici al cor mateix del poble, al davant de l’església. respecte de l’ús de Can o Cal, explicàvem que el primer implica l’afirmació de la titularitat dominical, i evidència un possible desconeixement personal, o si més no un tracte ‘reverencial’; contràriament Cal, no ens diu res de la relació que la persona manté amb la propietat, però palesa un tracte proper i/o amical.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada