dilluns, 12 d’octubre del 2015

ESCOLES PÚBLIQUES DE SA COT ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. SANTA PAU. LA GARROTXXA. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Quan començava a recollir imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, pensava que localitzar-los seria una tasca senzilla, comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Hores d’ara dissortadament no és així, i aprofito per reiterar una vegada més la meva petició perquè us afegiu a la nostra recerca.

Llegia que les antigues escoles de Sa Cot, al terme de Santa Pau, a la comarca de la Garrotxa, són un edifici de l'inici del segle XX de planta i pis. L'edifici està situat al costat de la carretera de Santa Pau; davant del restaurant can Bastans i prop de la cruïlla de la Fageda.


L'immoble va acabar la funció docent a la dècada dels 60, quan la despoblació del camp la va deixar sense nens.

Deixem aquí algunes preguntes i reflexions :

Quan es va aixecar aquest edifici?.

Qui en va ser l’autor ?.

Les Administracions Públiques catalanes – no he demanat res a les que depenen de Madrid – tenen, començant per la Generalitat de Catalunya poca informació, i en el nivell local, en general poca ‘ predisposició ‘ a fer una recerca en els llibres d’actes anteriors a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República.

Ens cal fer un ‘exercici de bona memòria’ i recordar que des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Costa trencar aquesta ‘inèrcia perniciosa’ , però, no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Saps on era l’escola abans de la dictadura franquista al poble, vila o ciutat on vius ?.

Recorda sempre, que qui per la memòria, per l’ identitat

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comptem amb TOTES LES PERSONES QEU S’ESTIMEN CATALUNYA

Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada