dijous, 15 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT ANDREU DE RAMIÓ. FOGARS DE LA SELVA.

No hi havia - o no vaig saber veure-la - cap indicació per arribar fins a l'Església parroquial de Sant Andreu de Ramió que s'aixeca a l'aiguabarreig de les rieres de Ramió i de Can Massó, en un solar molt nítid i regular. Sens dubte va ser el mateix Sant Adreu, qui em va portar fins aquest indret màgic.


La descripció de patrimoni Gencat; ens explica que l'Església està constituïda per un cúmul d'elements que la converteixen en un conjunt patrimonial molt important i atractiu.


Entre aquests elements cal destacar especialment l'edifici de l'església pròpiament. Aquest es caracteritza per ser un edifici petit i recollit d'una sola nau, de planta rectangular, amb capelles laterals i amb absis llis i en part ocult per una construcció posterior. En la façana principal trobem concentrada i aplegada la poca riquesa compositiva que s'ha desplegat en la resolució dels espais exterios. Així trobem un gran portal d'arc de mig punt rebaixat, equipat amb unes dovelles de gran mida ben escairades i treballades, que tenen com a matèria prima el granit. Ubicat simètricament sobre el portal trobem un petit òcul de planta el•líptica, cobert amb un enreixat de ferro forjat. Tanca la façana en la part superior un ràfec format per quatre fileres: la primera de rajola plana, la segona de rajola en punta de diamant, la tercera de rajola plana i la quarta de teula. És important remarcar que aquest ràfec no queda estancat tant sols en la façana, sinó tot el contrari, ja que és un ràfec corregut que es prolonga per tot el perímetre de la construcció. Remata finalment la façana principal un campanar adossat al costat esquerra. Es tracta d'un campanar de planta quadrada, cobert amb una teulada piramidal complementada amb merlets i estructurat en tres trams, l'últim dels quals presenta una petita obertura d'arc de mig punt en cada un dels respectius costats. Remarcar la presència de dos elements interessants ubicats davant del portal: per una banda dues làpides que pertanyen a les tombes de dos rectors que va tenir l'Església en el segle XIX. Mentre que per l'altra, un petit pedestal antigament ocupat per una escultura avui desapareguda, en el qual es pot llegir la següent inscripció incisa: "C O N L A P A Z T O D O F L O R E C E 1 9 D E A B R I L D E 1 8 7 3 A N T O N I O R Y"

L'Església parroquial de Sant Andreu de Ramió és d'origen romànic, ha estat però , molt modificada posteriorment. I és que amb el pas successiu del temps en l'església s'han practicat múltiples intervencions.

Encomaneu-vos al Sant i veniu a veure aquest raconet de la Selva.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada