divendres, 2 de gener del 2015

SANTUARI DEL SANT CRIST. BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Camil Roig Pardos retratava l’església i/o santuari del Sant Crist de Balaguer, que fou primerament mesquita major dels moros, parròquia de Balaguer des de la reconquesta cristiana, i església conventual de les Monges Clarisses des de la seva fundació a Balaguer, a l'any 1351.


Començà a anomenar-se del Sant Crist des de que, el 22 de març de 1622, en presència del rei d'Espanya Felip V, del seu germà Carles, del comte d'Olivares i d'altres Grans de la Nació, fou traslladada la santíssima Imatge de l'antiga capella a l'altar major que a tal efecte s'acabava de construir, deixant, d'aquell moment ençà, de ser la titular de l'església la Mare de Déu d'Almatà.

L'església del Sant Crist és imant i centre receptor de tot aquest immens moviment de devoció humana que, sense parar, aflueix a visitar la Santíssima Imatge. Aquesta església, mercès als reis que li han concedit els seus gloriosos i benèfics diplomes i als pobles que li han ofrenat les seves almoines, ha pogut aixecar-se en un gran palau.


A l'interior d'aquest Reial Santuari es pot veure una nau central amb capelles laterals. De l'altar major surten unes escales que pugen fins on hi ha la imatge del Sant Crist, còpia de 1947 de la imatge gòtica que es perdé en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española, mal dita Guerra Civil. Al costat dret de l'altar major hi ha la capella de les germanes Clarisses, on es guarda la imatge de la Verge d'Almatà. En una de les capelles encara es poden veure restes de l'antiga església d'Almatà. Als peus hi ha el cor. A l'exterior ens trobem amb una façana, feta amb pedra, que ens demostra el poder i la importància del Reial Santuari.

La visitàvem fugaçment l’any 2009
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/08/os-de-balaguer.html

Altres ho feien amb tot luxe de detalls :
https://www.youtube.com/watch?v=77bwI9eI3-8

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentari:

  1. No conexiem Balaguer,fent el viatge de tornada hi vam parar, hi la nostra sorpresa ha estat veure que té llocs increibles per visitar, entre ells l'esglesia on està el sant crist de balaguer.No era la nostra intenció visitar-ho, però aconsellats per una persona que treballa de guia, ens va obrir la curiositat...quina sorpresa! no sé que té aquest crist però quedes facinat al mirar-lo però sobretot al torcar-lo... hem vist moltes imatges, hem visitat llocs on diuen que hi ha energies, però jo personalment mai havia sentit el que he sentit en aquest lloc.Un lloc preciós i màgic on pots descobrir noves emcions sense buscar-les... El peu del sant crist transment algo, d'axiò no tinc cap dubte.

    ResponElimina