diumenge, 18 de gener del 2015

CASA MARIANO FUSTER FUSTER & CONSOL FABRA PUIG. BARCELONA

La Casa Fuster és un edifici modernista dissenyat i creat per Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923) en col•laboració del seu fill Pere Domènech i Roura (Barcelona, 1881 – Lleida, 1962) entre l'any 1908 i 1911 a la ciutat de Barcelona.

Fou construïda per encàrrec de Mariano Fuster i Fuster com regal a la seva esposa Consol Fabra i Puig, filla del Marquès d’Alella.

Es troba situada al número 132 del passeig de Gràcia, al capdamunt de tot, davant els Jardins de Salvador Espriu, vora la Diagonal. Precisament els jardins s'anomenen així en honor del poeta, ja que en un dels despatxos de la torre cilíndrica de la cantonada , Espriu hi va crear gran part de la seva obra literària.


La descripció tècnica ens diu que és una construcció estructurada en tres façanes de marbre blanc i una solució de la cantonada principal, amb un cos cilíndric que forma tribunes, típica de Domènech. L'edifici obeeix a formes més racionalistes encara amb algun tret historicista. Està rematat per unes curioses golfes d'aire francès poc habituals en l'arquitectura modernista catalana.


l'any 1962 l’empresa ENHER (companyia elèctrica) va comprar la casa amb la intenció d’enderrocar-la i edificar un gratacel. La societat barcelonina es va posar totalment en contra i, gràcies a nombroses protestes i articles a la premsa, es va poder evitar aquesta catàstrofe. Van aconseguir que ENHER, no solament no enderroqués la casa sinó que es va comprometre a fer una restauració l’edifici, que es va escometre entre 1962 i 1974, i l’última el 1995 (totes de manera bàsica).

L’any 1999 La Casa Fuster es va posar a la venda i l’any 2000 la va comprar Hotels Center transformant-la en l’actual Hotel Casa Fuster.

Ens agradarà saber la identitat dels arquitectes encarregats d’aquestes restauracions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada