dijous, 29 de gener del 2015

EL CASTELL DE SAMALÚS [ DES DE LA TERRA DE LA FANTASIA ]. MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL.

Costa trobar el lloc idoni per retratar aquest edifici que s’aixeca al costat dret de la carretera BP-5107, just davant de Samalús.

El mas Bori, era propietat de la família Puig de Càrcer des del segle XIX. A principis del segle XX, l'antic mas es va transformar en un castell de gust medieval, fruit dels revivals historicistes de l'època, ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquesta ‘ transformació; del mas es conserva només , algun tros de mur i dues finestres del segle XVI.


La descripció ens diu que el castell està situat prop del nucli de Samalús. Es tracta de Can Bori, convertit a principis del segle XX en un fantasiós castell. De planta rectangular, consta de tres pisos, el darrer coronat amb merlets, matacans i gàrgoles. A la façana de pedra destaca el cos central amb portal d'arc apuntat, al seu damunt tres finestres neogòtiques separades per fines columnes i a la part superior una finestra trilobulada flanquejada per dues torres adossades al mur i cobertes de pissarra. A dreta i esquerre del cos central presenta unes obertures disposades simètricament, les del primer pis d'arc conopial. A l'esquerra de l'edifici s'alça una gran torre rodona. Finestres Situades a la façana de migdia de Can Bori, aprofitades de l'antiga construcció de la casa, que es va refer a principi de segle. Tenen forma rectangular i ampit de poca volada. A la base presentes formes geomètriques. La més gran té un arc en ziga-zaga i l'interior calat amb motius vegetals i acabats amb rostres humans. El capitell de l'arc també representa rostres humans de diferents mides. L'altra finestra presenta un arc de mig punt i l'interior també està calat acabats en dos rostres. Al capitell hi ha rostres i rosetes.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada