dimarts, 6 de gener del 2015

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS , DITA ARA ‘ESGLESIA VELLA’ DE LES COVES DE VINROMÀ. LA PLANA SOBIRANA. CASTELLÓ

El Joan Serra Saún m’enviava – com a regal de Reis – unes magnifiques fotografies de la que fou església parroquial de Vinromà fins al segle XVIII quan va deixar de celebrar –s’hi culte, en estar construïda l’església nova.


És un edifici de propietat municipal, i acull conferencies, exposicions, concerts, i tota mena d’actes culturals, , curiosament també matrimonis civils, de manera que es pot triar si es vol un matrimoni religiós a l’església de l’Assumpció, o una cerimònia civil a l’església vella.


Per les fotos actual, a manca de tenir-ne cap d’antiga, es pot veure perfectament que era més gran pel signes evidents de la façana, de la qual i de la teulada es va fer una restauració l’any 1987 dirigida pels arquitectes Francisco Grande Grande y Juan Ignacio Gil-mascarell Bosca. . També es varen reforçar els arcs, la volta i les claus, així con es va col•locar un arc former que es trobava als baixos de l’ajuntament, tapiant la part de la façana i del altar major, que quedava oberta en haver tret els carreus, sembla que per ser utilitzats en la construcció de l’església nova, i per tant la vella va quedar abandonada durant molts anys.

La seva construcció va dels segles XIV i XV d’estil gòtic tardà, anomenat també de “reconquesta”, molt probablement sobre restes d’una altra edificació del segle XIII o anterior.

De les peces que van quedar abandonades en treure els carreus i escurçar la profunditat de l’església, en queden evidents mostres, que val la pena conservar.


També aquestes figures en pedra dels músics de l’època, son una bona mostra que l’església vella, gaudia d’una ornamentació senzilla, però de gran valor patrimonial i arquitectònic.

Les capelles laterals, malgrat el llarg temps d’abandó, encara mostres restes de les pintures que adornaven les parets, i que amb cura no serien difícils de recuperar, per gent experta en la matèria.


La visita a l’església vella és força interessant. Està situada a la part alta de la població, on dominava tot el poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada