dilluns, 5 de gener del 2015

LA CAPELLA DE SANT JOAN EVANGELISTA DE LA CASA AMADO CARRERAS. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

L’Eduard Lluís Palaus publicava una imatge magnifica de la dita casa de l’Amado Carreras, amb vistes sobre la cala de Sa Forcanera, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern de la II República Española , la casa l va ser greument afectada per un bombardeig i el seu estat ruïnós va deixar a la vista de tothom una part de les parets interiors.


L'arquitecte Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960), autor del Poble Espanyol de Barcelona i que estiuejava a Blanes, va ser l’encarregat de refer-la a la dècada dels quaranta del segle XX. Del seu treball cal ressenyar tres elements importants: en primer lloc, el rellotge de sol ubicat en la façana principal, que aporta un to de majestuositat i atemporalitat a l'edifici. En segon lloc, la porta adovellada principal de l'entrada, la dovella intermitja, ubicada en el bell mig de l'arc, conté una inscripció gravada, com és la data de remodelació de l'edifici. Finalment, cal dir que la capella interior de la casa, és delatada, no només pel campanar d'espadanya, sinó també i sobretot per una construcció de petites dimensions, projectada o dissenyada a la manera de cimbori de planta octogonal.

Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), dues fotografies, datades 3-X-1981, de la Capella de Sant Joan Evangelista, de la Casa Amado Carreres, a la ciutat de Blanes, comarca de la Selva, província de Girona.L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada