dilluns, 26 de gener del 2015

ESCORXADOR DE SANT CELONI. MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL.

Retratava al Josep Olivé Escarre de 88 anys, davant d’aquest edifici de l’escorxador de Sant Celoni , del que n’és coetani ja que va ser dissenyat l’any 1927 per l'arquitecte municipal Josep Domènech Mansana (Barcelona, 1885-1973).


En aquella època – darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera – el cens rondava els 4.000 veïns; malgrat l’adversa situació política, els pobles, viles i ciutats, es dotaven d’infraestructures que asseguraven que el creixement econòmic, no aniria en contra dels interessos de les persones; escoles, escorxadors, biblioteques, ... , la II República confirmarà aquesta via ‘humana’, que s’estroncarà amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, i el terrible conflicte bèl•lic que va provocar, per continuar amb el llarg període del II feixisme ( Dictadura de Franco ), i la ‘ Democraciola’ que en serà continuadora – alguns parlen de III feixisme - que ha assolit la fita de fer retornar a la ciutadania a un estat de misèria equiparable al que es vivia en els primers decennis del segle XX, que recorden vívidament encara moltes persones, com el mateix Josep Olivé Escarré.

La descripció tècnica ens explica que l'edifici segueix la forma típica de la masia basilical, amb el cos central més elevat que els laterals, permetent una bona il•luminació. El portal principal és un arc de totxo, i tot l'edifici descansa sobre un sòcol de les característiques pedres de riera.

Actualment és la seu de la biblioteca municipal.

Sant Celoni tancava l’any 2013 amb 17.286 habitants.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada