dimecres, 7 de gener del 2015

SANT SALVADOR DE TOLÓ. GAVET DE LA CONCA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El José Antonio Uriz m’enviava una fotografia panoràmica de Sant Salvador de Toló, vila del terme municipal de Gavet de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.


Fins a l’any 1970 va ser municipi independent, en aquella data juntament amb Aransís i Sant Serni formaren el nou terme municipal de Gavet de la Conca.

Quan al topònim d’origen ibèric segons Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), trobava al diccionaris català valencià balear ; ‘resulta interessant un text de l'any 1344 en el qual es diu que Peralada s'anomenava abans «pels pagans»Tolon o «terra morta»: Postea nomen Petralata ibi miserunt quae antea a Paganis Tolon sive terra mortua vocaverunt (ap. Villanueva Viage, xiii, 225)’.

De la seva església advocada a sant Salvador ens diu la fitxà tècnica que és un edifici d'una sola nau, amb coberta de teula àrab a dues vessants. Es troba adossada a una casa. A la façana de ponent hi ha el portal, d'arc adovellat de mig punt amb molt regràs. Les façanes estan arrebossades i l'interior es troba decorat per nombroses pintures al fresc. A l'extrem sud-oest hi ha el campanar de planta quadrada amb murs de pedra vista i quatre finestres de mig punt per a les campanes.

El sostre demogràfic s’assolia l’any 1857 amb 1.927 veïns, i tancava l’exercici 2013 Gavet de la Conca amb 300 habitants un 20% dels quals vivien a sant Salvador de Toló.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Salvador_de_Tol%C3%B3

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada