divendres, 9 de gener del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN DE VINYAFRESCAL. LA POBLA DE SEGUR. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalias publicava una fotografia de la façana de l’església de Sant Joan de Vinyafrescal, poble del terme de la Pobla de Segur, a la comarca del Pallars jussà, que té una porta amb arcada de mig punt i porxo d'accés amb encavallades de fusta. Petit ull de bou i campanar de cadireta de dos ulls, amb lloses de pedra. Murs de carreus reblats i coberta de teula àrab.


L'església original romànica ha estat molt modificada al llarg dels segles, i actualment es conserven pocs elements del temple romànic. Possiblement una part de la capçalera i del mur de migdia. Un parell de piques de pedra també podrien ser d'origen medieval.

La descripció tècnica ens diu que és un edifici d'una planta rectangular amb capelles i sagristia, laterals adossades, amb la porta actual a l'oest. Aquesta porta té a la part exterior un porxo, que abans s'obria al sud, ja que els seus costats nord i oest donaven al cementiri, antigament situat al mig del poble. No hi ha absis visible des de l'exterior, però sí a l'interior: un absis quadrat, cobert amb volta de punt rodó. Tanmateix, en l'estat actual no es pot veure de quina època és aquesta volta, ja que està del tot pintada de blanc.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada