diumenge, 18 de gener del 2015

CASA MANUEL MALAGRIDA FONTANET. BARCELONA

Joaquim Codina i Matalí, mestres d'obres, aixecava per encàrrec de Manuel Malagrida i Fontanet (Olot, 20 d'abril del 1864 – Barcelona, 15 de maig del 1946), entre als 1905-08, la casa de numero 27 del Passeig de Gràcia de Barcelona.


Edifici entre mitgeres, de planta baixa, tres plantes pis i una quarta resolta en forma de mansarda, en el centre de la qual l'eleva una torre amb una cúpula afrancesada que, tot i la desproporció, constitueix l'element més representatiu de la façana. La façana es resol d'acord amb la clàssica superposició de tres franges horitzontals. La planta baixa, que correspon a la base, està formada per cinc arcades rebaixades de pedra ornamentada amb elements florals i vegetals combinats amb símbols que recorden al propietari, la seva activitat i els països on la va desenvolupar, Espanya i Argentina, obra de l’escultor Pere Ricart Marés. Encara es conserven les reixes que protegeixen el primer vestíbul del carrer. Les tres plantes pis, de la quals hem de destacar l'ornamentada planta principal, formada per dos tribunes laterals i un gran balcó central, constitueixen el cos central de la façana d'on hem de destacar els paraments de pedra, el treball de forja dels balcons i les corbes de les llosanes. El coronament de la façana està format per la mansarda i les cúpules ja esmentades i cal destacar el treball en ferro forjat de la corona i el penell que trobem sobre la cúpula central.

La cúpula estava embolcallada, i em eia recordar que l’any 1927 es va haver de repintar, i ho va fer l’establiment de l’Aureli Tolosa i Alsina (Barcelona, 1861 – Barcelona, 1938) en aquesta tasca va treballar un aprenent de pintor que amb els anys seria el reconegut Antoni Clavé i Sanmartí (Barcelona 1913 - Sant Tropetz, França 2005)

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’emal coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada