dimarts, 11 d’octubre del 2011

SAUVA NEGRA, LA FAGEDA DEL SUD. VALLES ORIENTAL & OSONA.CATALUNYA

Sortíem de Castellar del Vallès prop de les 9,00 del matí, anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l‘Antonio Mora Vergés a fer ‘ una visita de metge’ a la Fageda de Sauva Negra.

Superàvem Caldes de Montbui i seguíem la C59 fins a Sant Feliu de Codines, entravem al al Moianes,per creuar el terme de Sant Quirze de Safaja, i el de Sant Martí de Centelles, per arribar-nos fins Centelles; per l’esquerra de la carretera, entravem en en un vial encimentat , que progressivament i no sempre en bon estat ens porta fins a la urbanització anomenada Puigsagordi.

Cal fer esment que els urbanitzadors s’havien oblidat entre moltes coses essencials de senyalitzar la via, en el nostre cas teníem com a destí primer la fageda i a la seva font , i en el camí de tornada el petit embassament de Santa Maria de Savall, i el runam d’aquesta antiga abadia.

És una aventura reservada només als qui conserven el sentit de la orientació, en algun moment ens va semblar que els vehicles vells i rovellats que trobàvem en algun carrer ,per dir-ho d’alguna manera, eren les restes d’alguns nàufrags d’aquest mar de desídia i abandonament, en que s’ha convertit el projecte d’urbanització. En qualsevol cas, el fet mateix d’existir encara, constitueix un risc pel futur de la Fageda, envoltada d’urbanitzacions per tot arreu.


L’estiu ha estat dur, l’estrès hídric d’aquesta singular agrupació vegetal se’ns fa evident per arreu ; Sauva Negra és un tresor que es conserva encara per aquests paranys, a una alçada d’entre 100 i 200 metres superior a la homònima de Santa Pau a la comarca de la Garrotxa; per arreu un sòl ple de fulles de color rostides , quan esperàvem veure ja el característic to rogenc , que habitualment s’acostumava a darreries de l’estiu, i/o a començament de la tardor.


Fins els grèvols es veuen agostats !


El nostre diagnòstic és dissortadament d’extrema gravetat pel que fa al futur de la Fageda.

En la situació d’absoluta ruïna en que es troba el Regna d’Espanya, amb la intima convicció – per part de molts – de que amb aquest ‘ferro’ - PP, PSOE - que tenim, només podem anar a pitjor, és clar que no ve d’una fageda.

Per intercessió de Santa Maria, davant les runes de l’Abadia de Savall, elevem la nostra sempiterna pregaria; Senyor,allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada